AÍN - Castell de Benalí

El Castell de Benalí, també dit de Benialí o d'Aín, és una fortalesa d'origen musulmà ubicada al terme municipal d'Aín, en plena Serra d'Espadà. S'eleva sobre un turó de poc menys de 625 m.s.n.m. tancat, per una banda, pel Barranc de la Caritat i, per l'altra, per una barrancada que baixa des de la Penya del Pastor. Pràcticament als seus peus està el Molí de Dalt i la Font de la Caritat.

La planta del castell és irregular. Conserva una torre de planta quadrada separada del conjunt, la Torre de l'Homenatge (circular) i algunes restes de dependències i dipòsits d'aigua.

Conquerit pel Rei Jaume I l'any 1238, el 1242 pertanyia a En Dionís d'Hongria. Més endavant passaria per les mans de la Corona i de les Cases de Xèrica, de Sogorb i de Medinaceli.

Durant la Revolta de l'Espadà de 1526, aquest Castell va tindre un paper protagonista. Ben a prop d'ací està el pic Benalí o Benialí, també anomenat Alt de la Batalla, pels enfrontaments que hi tingueren lloc allà entre els sarraïns espadànics i les tropes de la Corona. De la mateixa manera, el paratge septentrional que envolta el cim es coneix amb el nom de La Batalla, a cavall entre els termes d'Aín i d'Eslida.


Comentaris