Castell-Estaó - Antist - Castell-Estaó

La ruta que presentem en aquesta ocasió uneix les localitats de Castell-Estaó i d'Antist, situades dins el terme municipal de la Torre de Cabdella, en ple cor de la Vall Fosca, a la comarca catalana del Pallars Jussà. 
Castell-Estaó compta amb tan sols 1 habitant permanent durant tot l'any, malgrat que al 2005 en tenia 15 de censats. Del seu reduït nucli urbà és a destacar l'església de Sant Pere, d'estil romànic encara que molt modificada en intervencions posteriors. Constituí municipi propri fins l'any 1847, quan es va integrar en el terme municipal de la Pobleta de Bellveí. Al 1970, la Pobleta de Bellveí fou integrada en el municipi de la Torre de Cabdella, al qual pertany ara Castell.
Antist, en el cens del 2005 comptava amb 17 habitants. El seu nucli urbà es va formar reaprofitant l'espai de l'antic castell o castre d'Antist, que sembla ser del segle XI, tenint la seua resta més visible en l'anomenada Torre del Carlà. Cal destacar també l'església de Sant Esteve, documentada des del segle XIV però l'origen de la qual es remunta fins el segle XI si ens fixem en la seua arquitectura, modificada en intervencions posteriors. Hui en dia es troba en molt mal estat.
La senda comença en la revolta de l'entrada de la carretera de Castell-Estaó. Des d'allí prenem una pista ascendent marcada amb senyals grocs i rojos, que es converteix en camí poc més endavant. Els senyals són abundants. Si els seguim, no ens perdrem. Després de creuar diversos fils d'aram que delimiten prats per a la pastura de ramat, baixem fins un riuet. El creuem i tornem a ascendir. Un quilòmetre més endavant, si fa o no fa, arribem a Antist. Fem un tomb per aquest poble i prenem la carretera (pista asfaltada) que baixa cap a la Plana de Mont-ros. Anem descendint fins a aplegar a l'encreuament que porta a Castell-Estaó. Prenem camí cap allà i en arribar, finalitzem la ruta.
El camí és senzill i no requereix un gran esforç físic.
A continuació vos deixem algunes fotografies i l'enllaç de la ruta a Wikiloc:
http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=7275311

 Vista de Castell-Estaó

 Marca del camí

 Vista des dels voltants d'Antist

 Font d'Antist

 Carrer a Antist

 Vista de Beranui

Carrer a Castell-Estaó

Comentaris