Castellserà - Ermita de Sant Sebastià - Masia Manel - Canal d'Urgell - Pilar d'Almenara - Almenara Alta -Mas de Ribó - Finca de Joan - Castellserà

Aquesta setmana publiquem una nova ruta per la comarca de l'Urgell, en la qual caminem pels termes municipals de Castellserà i Agramunt, tot visitant l'ermita de Sant Sebastià, la masia Manel, el canal d'Urgell o el Pilar d'Almenara, entre d'altres indrets.

Vistes des del cim del Pilar d'Almenara

La ruta s'inicia al carrer Major de Castellserà, just enfront del CEIP El Terrall. Des d'allà ens adrecem cap a l'avinguda de Sant Sebastià. La prenem i uns metres més endavant ens trobem amb l'ermita d'aquest sant, del segle XVIII.

Ermita de Sant Sebastià de Castellserà

Continuem a la dreta pel carrer dels Dipòsits fins a eixir del poble. Avancem sense desviar-nos fins que davant nostre apareix un encreuament en el qual hi ha un panell informatiu. Girem a l'esquerra en direcció a una caseta i a partir d'ací continuem recte en direcció a l'Aladrell i al canal d'Urgell. 

 Imatge del camí

Caseta

Un poc més endavant ens apareix un nou encreuament. Aquesta vegada girem a la dreta, voltant per dalt la masia de l'Eroles, i arribem poc més endavant a la masia Manel. Des d'aquest punt fins al canal no hi ha massa distància. 

 Vistes des del camí

 Caseta en ruïnes

Masia Manel

Canal

Creuem el canal i, de seguida, girem a la dreta per a endinsar-nos per les primeres costeres de la serra de Bellmunt i pel terme ja d'Agramunt. Pugem una lloma i la baixem per la banda de darrere, rodejant una caseta. 

 Primeres costeres de la serra de Bellmunt

Caseta

Pocs metres més endavant ens trobem amb un senyal que indica "Pilar d'Almenara" a mà dreta. Fem cas i el seguim, però més endavant hi ha un cartell on diu que el camí és privat. Per tant, girem cua i tornem sobre les nostres passes. Avancem cap al nord-est entre llomes i planes. Passem just per baix de cal Martí de la Serra, deixant-la a l'esquerra, i de Cal Borres, a la dreta. 

 Planures i llomes vora el camí

Cal Martí de la Serra

Poc més endavant hi ha un nou encreuament, en el qual girem a la dreta. Finalment eixim a la carretera, ben a prop ja del Pilar d'Almenara.

Carretera. Al fons, el Pilar d'Almenara

Creuem la carretera i comencem a pujar el puig on s'alça aquesta torre i les ruïnes de l'església romànica de Sant Vicenç. Per a més informació podeu consultar aquesta entrada de l'agost de 2014: http://caminsenlanatura.blogspot.com.es/2014/08/el-pilar-dalmenara-i-lesglesia-de-sant.html. També els enllaços següents: https://ca.wikipedia.org/wiki/Castell_d%27Almenara_(Pilar_d%27Almenara)http://www.catalunyamedieval.es/torre-pilar-dalmenara-agramunt-urgell/ i http://www.catalunyamedieval.es/esglesia-de-sant-vicenc-agramunt-urgell/

 Senda

El Pilar d'Almenara

Entrada de l'església de Sant Vicenç, també dita de Sant Salvador

Per darrere de l'església seguim durant alguns metres un GR que abandonem al peu de la muntanya per a desviar-nos a mà dreta per una pista en direcció a l'Almenara Alta. 

Vista del Pilar d'Almenara

Després d'alguns metres de carretera arribem a la localitat. La travessem, travessem novament el canal i girem a mà dreta per un camí amb el senyal "Mas de Ribó", en direcció a les Quadres d'Agramunt. 

Vista d'Almenara Alta

Passem pel Mas de Ribó i per la Finca de Joan i just abans d'aplegar a les Quadres, tombem a mà dreta per a adreçar-nos cap a les partides de l'Almenara Baixa i les Comes de Tarassó. 

 Mas de Ribó

Finca de Joan

Després de dos quilòmetres i mig sense desviar-nos en cap moment de la direcció oest, comencem a veure al fons el poble de Castellserà. Arribem a ell i fiquem el punt i final a la ruta.

Vista llunyana de Castellserà

Ací teniu l'enllaç d'aquest article a Wikiloc. Gaudiu del camí! http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=10487409

Comentaris