Eslida - Font de Fosques - Fonteta de Ferro - Font de Sant Josep - Caseta dels Criticats - Font de la Figuera - Corral de l'Oret - Eslida

La ruta que vos presentem aquesta setmana discorre pel terme d'Eslida, en plena serra d'Espadà. En ella visitem alguns paratges del seu terme municipal, com ara la font de Fosques o l'Oret.

Eslida des de la pista de l'Ombria del camí d'Aín

Comencem a la intersecció entre el carrer de la Diputació i la carretera d'Aín, al nucli urbà d'Eslida. Des d'allá eixim en direcció a Aín, tot creuant el barranc de l'Oret, sobre el qual veurem xicotet un aqüeducte. 

Barranc de l'Oret

Continuem uns pocs metres per la carretera i ens desviem a mà esquema per la pista de la font de Fosques. Comencem a pujar. A mà dreta ens queda el barranc d'Aín, on observarem un altre aqüeducte. En pocs minuts arribem a la font.

 Aqüeducte sobre el barranc d'Aín

Font de Fosques

En aquest punt abandonem la pista i prenem una senda que naix just darrere de la font. Al seu voltant veiem sureres i també alguns bancals d'oliveres. Fem cap finalment a la fonteta de Ferro, també dita font de dins de Fosques, vora el barranc del Fonillet. Li volem agrair a Espadàniques la seua aportació a l'hora d'assenyalar-nos quin era el nom exacte d'aquesta font.

Fonteta de Ferro

Ara girem a la dreta i, de seguida, a l'esquerra per a baixar al llit mateix del barranc. Avancem per ell fins que s'ajunta amb el barranc d'Aín. Aleshores tombem a l'esquerra per una sendeta que finalment ens fa caminar per dins del barranc d'Aín. Passem per baix d'un arc amb una inscripció gravada i arribem poc més endavant a la font de Sant Josep. 

 Senda vora el barranc d'Aín

Paratge de la font de Sant Josep

La font queda a la nostra esquerra. Ens deixem ja de caminar per barrancs i a partir d'aquest punt tota la resta del camí l'efectuarem per pista. Continuem recte i ens incorporem a la pista que remonta l'Ombria del camí d'Aín des de la qual gaudirem de vistes magnífiques sobre els bancals d'oliveres que s'ubiquen a la vora del barranc d'Aín, així com de la Solana del camí d'Aín i de les Penyes de Cocons, emplaçades justament davant de nosaltres. També passem per la microreserva de flora "Barranc del Fonillet".

 Bancals d'oliveres propers a la font de Sant Josep

Sureres a l'Ombria del camí d'Aín

Continuem ara en direcció est cap a Eslida per la mateixa pista, deixant l'Horteta del Fonillet dalt a la dreta. Molt a prop, novament, de la font de Fosques la pista es bifurca. Nosaltres girem a mà dreta en direcció a la font del Fonillet. La pista no tardarà en començar un ziga-zaga al final del qual ens apareixeran uns bancals conreats i la caseta dels Criticats. 

 Desviament a mà dreta a prop de la font de Fosques

Caseta dels Criticats

Ara el camí es pla, fins i tot baixem una miqueta, i resseguim a mà dreta el barranc del Fonillet. Però de seguida torna un ziga-zaga que ens eleva fins a un encreuament de pistes, als peus del Fonillet. Nosaltres continuem recte i comencem a baixar. Davant nostre s'alça imponent el massís de l'Ombria de l'Oret i el Puntal de l'Aljub. També observem, mentre baixem, el pic Batalla (o Benalí) i el coll de Barres. 

Massís de l'Ombria de l'Oret

Poc més endavant trobem un senyal que indica la direcció de la font del Fonillet, just en un encreuament. Nosaltres tombem a l'esquerra i continuem la baixada, ara ja més pronunciada, per l'anomenat camí de l'Oret.

Camí de l'Oret

Passem junt a uns bancals d'oliveres i també per la tirolina i eixim a un nou encreuament de pistes, on està la font de la Figuera. Si fins ací havíem resseguit més o menys el PR-384 (llevat de la visita a la font del Fonillet, pel mal oratge), ara agafem el GR-36 en direcció a Eslida. A la vora tota l'estona del barranc de l'Oret, passant junt al corral del mateix nom, i sense abandonar en cap moment el GR, fem cap al cementeri d'Eslida. 

Corral de l'Oret

Eslida vista des del camí de l'Oret

Des d'allà ens endisem en el nucli urbà. Ara només queda anar a buscar de nou la carretera d'Aín, on donem per acabada la ruta.

Ací vos deixem l'enllaç a Wikiloc. Esperem que vos agrade! 

Comentaris