Onda - Pou del Negre - El Sitjar - Parà de Benjamín - Pla de Sant Gil - Corral de Jaume - Pou del Salvador - Pou de la Mare de Déu dels Desemparats - Onda

Aquesta setmana publiquem una nova ruta al bloc pel terme municipal d'Onda, a la comarca de la Plana Baixa. En ella visitem els pous del Negre, del Salvador i de la Mare de Déu dels Desemparats, l'embassament del Sitjar, la "parà" de Benjamín, el corral de Jaume i una part de la serra de la Pedrissa. 

Embassament del Sitjar

La ruta s'inicia a l'avinguda de la Constitució d'Onda. Des d'allà agafem en direcció nord el camí de la Baronia i, de seguida, creuem el barranc de Beniparrell. 

 Camí de la Baronia

Barranc de Beniparrell

Continuem avançant i al següent encreuament tombem a la dreta per a anar a buscar el camí vell de l'Alcora, que és paral·lel. L'agafem en direcció nord fins al barranc del Salvador. El creuem i girem a mà esquerra en direcció a la urbanització "La Talaia". Abans d'arribar-hi, anem novament a l'esquerra en direcció al pou del Negre, Farons i la carretera del Sitjar.

 Barranc del Salvador

 Pou del Negre. També anomenat pou de la Mare de Déu del Carme

Vista de Farons

Quan arribem a la carretera la prenem a la dreta, en direcció a l'embassament del Sitjar. Sense desviar-nos en cap moment arribem a la presa i a les instal·lacions de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. 

 Carretera del Sitjar

 El mas de Pere i el Penyagolosa

Presa de l'embassament del Sitjar

Ens aturem a la presa per a observar-la, i continuem el nostre camí per la carretera durant un centenar de metres. A la nostra dreta apareix una pista. L'agafem. Allà mateix veiem la "parà" de Benjamín, que queda a la dreta. Nosaltres caminem recte, endisant-nos per la serra de la Pedrissa, en direcció sud, cap a Sant Gil. 

 Desviament a la dreta

 "Parà" de Benjamín

Caminant per la serra de la Pedrissa cap a Sant Gil

Un poc més endavant la pista es bifurca. Nosaltres continuem a mà dreta, en direcció a l'extrem nord-oest del pla de Sant Gil, com si volguérem envoltar per baix el pic del Frare. Fem un tomb pel Pla i tornem a la bifurcació per a anar ara per la pista de l'esquerra, que també ens porta cap a Sant Gil i el riu de Millars.

 Ribassos per sota del pic del Frare

Voltant pel pla de Sant Gil

Quan ja no estem massa lluny del riu, tombem a l'esquerra dues vegades quasi consecutives i, després, a la dreta, en direcció est. El camí s'eixampla i millora notablement. Per dalt nostre veiem el corral de Jaume i ens apropem a ell per a fer-hi una ullada.

 Tornant del pla de Sant Gil cap a la serra de la Pedrissa

Senda

Corral de Jaume

Tornem a la pista principal. Poc més endavant eixim al camí de la Pedrissa, asfaltat, i l'agafem en direcció est fins a eixir a la carretera CV-21. 

 Camí de la Pedrissa

Carretera CV-21

Ens incorporem a la CV-21 en direcció a Onda. L'abandonem breument per a recórrer el traçat antic, més segur per als vianants, i ens tornem a incorporar a ella. A la seua vora veiem el pou del Salvador i el de la Mare de Déu dels Desemparats. 

 El riu de Millars creuant l'antiga carretera CV-21

 Pou del Salvador

Pou de la Mare de Déu dels Desemparats

A la rotonda de la fàbrica taulellera Peronda, girem en direcció oest i ens endinsem a la partida de la Trencadella, resseguint el barranc del Salvador. Al primer encreuament continuem recte, segons el recorregut d'aquest barranc, fins a fer cap al camí de la sénia de Gasset. És aleshores quan fiquem rumb cap al sud, creuem els barrancs del Salvador i de Beniparrell, i eixim a l'avinguda de la Constitució, on donem per acabada la ruta. Tot seguit vos deixem el seu enllaç a Wikiloc: http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=10906425 Gaudiu-la!

Comentaris