Suera - Font dels Ullals - Font de Castro - Pista de Pedralba - Mas de la Campana - Coll de Pedralba - Alt de Molina - El Casalet - Alt dels Òrguens - Camí de Benitandús - Suera

Aquesta setmana publiquem una ruta senderista pels termes de Suera i de l'Alcúdia de Veo, a la serra d'Espadà, en la qual visitem paratges com el de la font de Castro, el mas de la Campana o l'alt dels Òrguens.

Vistes des de l'Alt dels Òrguens, al terme de l'Alcúdia de Veo.

La ruta s'inicia al nucli urbà de Suera, just a l'inici del passeig de Castro. Avancem en direcció sud-oest fins a arribar al començament de la pista de Castro-Pedralba. L'agafem i sense abandonar-la en cap moment, fem cap a la font de Castro. Durant aquest recorregut gaudirem d'unes bones vistes del castell de Maús, que s'alça sobre nosaltres a mà dreta, de la cova de Quico Pato i de les coves de la tia Cantina, així com també podrem veure el recorregut del barranc de Castro i, en la llunyania, algunes de les ruïnes del despoblat de Suera Alta. Passarem a tocar, a més a més, de la font dels Ullals. 

 El castell de Maús vist des del final del passeig de Castro, als afores de Suera

 Vista de la cova de Quico Pato

Les coves de la Tia Cantina, per sota de l'era de la Cova

 El tiró de Suera Alta, des de la pista de Castro-Pedralba

 Font dels Ullals

 Barranc de Castro

Font de Castro

En arribar a la font de Castro fem una aturada per tal d'agafar aigua i continuem per la pista, cap a l'esquerra, en direcció a "Fonts de Pedralba". Ací el paisatge es torna més solitari, i únicament escoltem els sons de la natura. A la nostra dreta queda el barranc de Pedralba i també veiem a aquesta banda algunes edificacions en ruïnes. 

 Pista de Pedralba

Edificació en ruïnes a l'altra banda del barranc de Pedralba

Arribem a un primer encreuament, on hi ha un senyal que diu "Font de l'Avellaner". Si agafàrem aquesta senda naixent, arribaríem directament al mas de la Campana. Tanmateix nosaltres continuem per la pista durant uns minuts més. És aleshores quan ens apareix un nou encreuament, aquesta vegada, però, únicament senyalitzat amb les marques roges i blanques del GR-36. Tombem a l'esquerra, en direcció contrària al barranc de Pedralba, i comencem a pujar per la pista de la Campana. Finalment fem cap, primer a la font, i després a aquest mas tan conegut a la serra d'Espadà.

 Desviament a mà esquerra per a agafar el GR-36 en direcció al mas de la Campana

Vista del castell de Maús des de la pista de la Campana

 Font del mas de la Campana

 Mas de la Campana

Campana del mas de la Campana

Ens aturem ací uns minuts i reprenem la marxa per la pista, tot seguint les indicacions del GR-36, cap a l'Alcúdia de Veo. Passem per unes casetes, que deixem a mà dreta, i poc més endavant s'acaba la pista. Des d'ací veiem unes magnífiques vistes de l'omnipresent castell de Maús.

 Encreuament on hem de seguir recte, per la pista

Abric per sota de les casetes de la Campana

 Una de les casetes de la Campana

 Surera

Espectacular panoràmica de la serra d'Espadà des dels voltants de la font de Serafino

Continuem pel GR-36, ara convertit en senda. Primer ens trobem amb una exigent pujada, però de seguida el camí se suavitza. Estem ascendint al coll de Pedralba. En el punt on fan frontera els termes de Suera i de l'Alcúdia de Veo, abandonem definitivament el GR-36 i ens desviem cap a l'esquerra, per una senda ben marcada amb senyals de PR.

 Senda entre sureres, mentre pugem al coll de Pedralba

Coll de Pedralba i desviament a l'esquerra

Durant gran part del recorregut el camí pel qual avancem fa de línia divisòria entre Suera i l'Alcúdia. Quan s'obri, gaudim d'unes magnífiques vistes dels cims ubicats més al sud de la Serra, així com de la localitat de l'Alcúdia de Veo. Passem a tocar del cim de l'alt de Molina, o altico de Pedro Molina. També passem molt a prop del cim del Casalet.

 Senda des del coll de Pedralba cap al Casalet

Vista de l'Alcúdia de Veo

Més endavant ens trobem amb una calera en ruïnes, la calera del Casalet, i ací el camí es bifurca. Nosaltres agafem una senda a mà esquerra, en direcció nord-est. En el seu recorregut trobem el que sembla una caseta en ruïnes i nombroses restes de trinxeres i altres construccions de la Guerra Civil. Guanyem altura progressivament i fem cim a un alt, del que no sabem el nom, per dalt de l'Alcornocal de Benitandús. Finalment fem cap a l'alt dels Òrguens, el punt més elevat del recorregut.

 Calera del Casalet

 Ruïnes

 Alt, del qual no coneixem el nom, per damunt de l'Alcornocal de Benitandús

 Trinxeres de la Guerra Civil

 Vista del Penyagolosa

 Senda cap als Òrguens

Alt dels Òrguens

Ens desviem a mà esquerra, ara pel PR-CV 161, per una senda que baixa de manera pronunciada i ens retorna a les terres de Suera. Ens movem per un paisatge ombrívol i on predominen les sureres.

 Senda de baixada des dels Òrguens cap a Suera (PR-CV 161)

Construcció en ruïnes a tocar de la senda

A poc a poc la baixada es va fent més suau i finalment eixim a un encreuament. Agafem la senda de l'esquerra, que es correspon amb el camí de Benitandús a Suera i, a més a més, és per on continua el PR. Durant aquest tram veurem algunes parts del camí encara empedrades.

Camí de Benitandús a Suera

No tardem ja massa en fer cap a la pista del camí de Benitandús. Sense abandonar-la, arribem en uns deu minuts al poble de Suera, on donem per acabada la ruta.

 Vista llunyana de Suera

Nucli urbà de Suera

A continuació, us deixem l'enllaç d'aquesta ruta a Wikiloc. Esperem que la gaudiu!

Comentaris