El vocabulari de la natura: FARNACA

Aquesta setmana incorporem una nova paraula a la sèrie El vocabulari de la natura. El protagonista de la publicació de hui, doncs, és el terme 'farnaca' que, segons el Diccionari de la Llengua Catalana (DIEC) de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i el Diccionari Normatiu Valencià (DNV) de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), vol dir "llebre jove". En la mateixa línea, el Diccionari Català-Valencià-Balear (DCVB) diu d'aquest mot que és sinònim de "llebre petita, molt jove".

Exemple de farnaca
Fotògraf: Mario Bregaña

Derivat del llatí lĕpŏre, que ha originat 'llebre' a la nostra llengua, existeixen també les paraules 'llebretó', 'llebrató' o 'llebratí', totes elles sinònimes de 'farnaca'. En canvi, el terme que ara ens ocupa prové de l'àrab ẖarnaqa, amb el mateix significat (DCVB).

Pel que fa a l'àrea de coneixement d'aquest mot, el DCVB assenyala les comarques del Segrià, l'Urgell, la Conca de Barberà o l'àrea de Gandesa, el Camp de Tarragona o la Ribera d'Ebre. No obstant, també afegeix a la llista les localitats de Maella, a la comarca del Baix Aragó-Casp, i de Mequinensa, al Baix Cinca. De fet, la paraula 'farnaca' s'estén més enllà del domini lingüístic del nostre idioma i és present també a les llengües aragonesa i castellana. 

En blau, contrades on es fa servir el terme 'farnaca'
Font: Petit Atles Lingüístic del Domini Català

REFERÈNCIES
ACADÈMIA VALENCIANA DE LA LLENGUA. Diccionari Normatiu Valencià. avl.gva.es/dnv

ALCOVER-MOLL. Diccionari Català-Valencià-Balear. dcvb.iecat.net

INSTITUT CARTOGRÀFIC I GEOLÒGIC DE CATALUNYA. Visor VISSIR. www.icc.cat/vissir3/

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS. Diccionari de la Llengua Catalana. dlc.iec.cat

PERALTA, Mariano (1836). Ensayo de un diccionario aragonés-castellano. Saragossa: Impremta Reial.

REIAL ACADÈMIA ESPANYOLA DE LA LLENGUA. Diccionario de la Lengua Española. https://dle.rae.es/

Comentaris