Almedíjar - Font del Canyar - Coll del Canyar - Coll de la Dehesa - Alt de la Dehesa - Cerro Román - Almedíjar

Aquesta setmana us proposem una excursió per la banda de la serra d'Espadà que forma part de la comarca de l'Alt Palància. L'itinerari, que és circular, comença i acaba al poble d'Almedíjar, i ascendeix al Cerro Román i a l'alt de la Dehesa, dos dels cims que paren a l'est de la localitat. A banda, també passem per la font del Canyar, o de la Divina Pastora, per ruïnes de l'època de la Guerra civil espanyola i per l'oratori dedicat a la Mare de Déu de La Paloma.

Panoràmica d'Almedíjar des de la partida del Vall. Al darrere, la singular forma de la muntanya de la Rodana.

La ruta comença a l'entrada d'Almedíjar des de la carretera CV-200, que connecta la localitat amb Aín. Des d'allà eixim en direcció sud-est per aquesta via a fi de travessar la rambla d'Almedíjar, que acaba de rebre el cabal del barranc de La Foquía. En havent travessat el curs d'aigua, girem cap a la dreta en direcció a la font del Canyar.

Carretera CV-200

Mirada enrere cap a Almedíjar

Aquesta font també és coneguda amb el nom de la Divina Pastora ja que al frontal hi ha un retaule ceràmic que representa aquesta advocació religiosa. L'aigua que ix del Canyar és comercialitzada per l'empresa Manantial de Almedíjar S.L. .

Font del Canyar

Detall d'aquesta font, amb el retaule de la Divina Pastora i els cinc brolladors per on ix l'aigua

Després de visitar la font del Canyar, tirem uns metres enrere per a agafar el camí d'Almedíjar a Azuébar, que enceta una ràpida pujada per la cara sud-oest de la Dehesa. 

Camí d'Almedíjar a Azuébar

Vista llunyana de la muntanya de la Rodana

Panoràmica d'Almedíjar des del camí que va a Azuébar

No tardem en reorientar-nos cap al sud-est. És aleshores quan guanyem el coll del Canyar, a poc més de 460 msnm.

Coll del Canyar

Oliveres al coll del Canyar

Ací mateix trobem un encreuament. Nosaltres hem de continuar cap a l'esquerra, per un camí que continua l'ascensió, ara cap al nord-oest.

Camí

Quan aquesta via tomba cap al nord-est i finalitza la pujada, arranca una sendera a mà dreta que la segueix.

Desviament cap a la dreta

A mesura que guanyem altura, les vistes cap a la mar, el sud i la banda d'Almedíjar són més i més bones. Al remat, fem cap al coll de la Dehesa, a uns 635 msnm.

De pujada

Paisatge cap al sud

Camí de pujada a la vora d'un camp conreat

Camí

Coll de la Dehesa

Des del coll de la Dehesa, una altra vista cap al migdia

En passar-lo, continuem l'ascensió per la mateixa via fins que arribem a l'alt de la Dehesa, a 762 msnm.

Camí

Panoràmica cap a l'est

Alt de la Dehesa

Almedíjar des del cim de l'alt de la Dehesa

Si fins al moment la pujada ens havia dut cap a orient, ara ens reorienta cap al nord-est. Des de l'alt de la Dehesa, iniciem una baixada constant per la carena del serrat de la Dehesa.

El camí, de baixada

És aleshores quan comencem a veure restes de trinxeres i parapets de la Guerra civil espanyola. Tampoc tardem en albirar, a la vora d'aquestes ruïnes, el Cerro Román, a 742 msnm.



Tres imatges de les ruïnes de la Guerra civil escampades per aquest paratge

Camí, amb el Cerro Román de fons

Més ruïnes

El camí, en passar per la vora del Cerro Román

Després d'ultrapassar-lo, la baixada s'accentua i hem de superar un parell de graons naturals. Seguim trobant restes de construccions bèl·liques mentre ens aproximem més i més a la partida de Mosquera, on no hi arribem. A la dreta duem el barranc de Mosquera.

Camí

Avancem cap al pas de la Rabosa quan, a la dreta, albirem molt lluny la masia de Mosquera. Al cap d'una mitja hora d'haver deixat enrere el Cerro Román, enllacem amb el camí de Mosquera. L'agafem cap a l'esquerra i, en un tres i no res, eixim a la carretera CV-200.

De lluny, el camí de Mosquera

Pel pas de la Rabosa

Camí de Mosquera

Carretera CV-200

Ens incorporem a aquesta via cap a l'esquerra i la seguim durant poc més de tres quilòmetres fins a tornar a Almedíjar, localitat on fiquem el punt i final a l'excursió.


Oratori dedicat a la Mare de Déu de Las Palomas

Vista d'Almedíjar des de la carretera CV-200

Per últim, ací teniu l'enllaç de l'excursió a Wikiloc. Gaudiu-la!

Comentaris