VILLAHERMOSA DEL RÍO - Riu Carbo

El riu Carbo naix a uns 1.500 m.s.n.m. al massís del Penyagolosa, al terme municipal de Vistabella del Maestrat, comarca de l'Alcalatén. En creuar el Barranc dels Muertos, ja en terme de Villahermosa del Río (Alt Millars), i passar per les Coves del Carbo agafa més cabdal i ja continua cap al sud fins a desembocar al riu de Villahermosa, afluent del Millars.

El seu recorregut, tot i ser curt, és de gran bellesa. El podem resseguir pràcticament en la seua totalitat a través de la senda GR-7, la qual comunica en aquest tram Villahermosa del Río amb l'Ermitori de Sant Joan de Penyagolosa.

Un dels paratges més coneguts d'aquest riu és el salt d'aigua que forma en les immediacions dels masos del Carbo, on ens podem pegar un bon bany d'aigua gelada en qualsevol època de l'any, a pesar que el cabdal del riu és irregular. A prop hi ha un antic molí en ruïnes, i alguns masos anomenats genèricament "masos del Carbo".

L'any 1961, mentre exploraven les Coves del Carbo, l'espeleòleg Josep Ll. Viciano i el seu grup topetaren restes humanes. Segons les seues investigacions, sembla probable que es tracte d'algú que s'endinsà en la cavitat segles enrere i no va poder tornar a eixir. En aquest sentit, es va trobar a prop una falç menuda.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada