VILLAHERMOSA DEL RÍO - Ermitori de Sant Bartolomé

L'Ermitori de San Bartolomé, patró de Villahermosa del Río, està situat al terme municipal d'aquesta localitat, a la comarca de l'Alt Millars. Tot i que sabem que al segle XIV ja hi havia al lloc un temple, l'edifici actual és del segle XVIII. El complex compta amb església, hostatgeria i habitatge per a l'ermità. Del seu interior calen destacar els frescos conservats a les capelles laterals.

La imatge original de Sant Bertomeu (segle XIII-XIV) està custodiada a l'Església Parroquial de Villahermosa, així com també tota la col·lecció de retaules dels segles XIV i XV, obra d'un anònim anomenat Mestre de Vilafermosa. Aquestes obres d'art foren traslladades al poble per a evitar robatoris.

L'Ermitori de San Bartolomé fou la darrera residència del compositor vilafermoser Josep Pradas Gallén (1689-1757) després de jubilar-se com a mestre de capella de la Catedral de València. Quan va morir, se'l soterrà al temple. Pradas és un dels músics de més renom de l'època barroca al Regne de València.Comentaris