Aiòder - Espadilla - Aiòder

Aquesta setmana actualitzem el bloc amb una ruta circular pels termes d'Aiòder (en castellà, i oficialment, Ayódar) i Espadilla. La primera part del recorregut (Aiòder - Espadilla) discorre pel Camí Vell que unia les dues localitats i la segona (Espadilla - Aiòder), pel Camí del Turio (pista) i pel Camí Vell d'Aiòder a Onda (en aquest tram es correspon al PR-CV 398). En l'anada i en la tornada caminem en paral·lel, únicament separats per les imponents, impressionants i infranquejables barrancades i estrets que forma el Riu Pequeño.
També vam buscar, sense èxit, un camí per a accedir a la Cova de Batiste. Una altra vegada serà! (més info: http://www.cuevascastellon.uji.es/ES6D01.php?id=530)

Vista d'Aiòder des del Camí Vell d'Espadilla

La ruta s'inicia junt al cartell d'entrada a la localitat d'Aiòder des de Suera. Avancem per la carretera i girem a la dreta cap a la Plaça de Santa Caterina, la qual ens abocarà directament al Camí Vell d'Aiòder a Espadilla. Pel mig de pallisses i corrals, arribarem fins a les antenes que donen cobertura al poble. Ací s'acaba la pista i comença la senda.

 Inici del Camí Vell, vora la carretera que travessa Aiòder

Antenes d'Aiòder

Sense desviar-nos en cap moment del camí marcat (Camí Vell) primer amb senyals blaus i després amb senyals de PR, arribarem directament a Espadilla. Pel camí podrem gaudir d'unes magnífiques vistes dels estrets del Riu Pequeño, així com de ribassades, corrals abandonats, el Turio, la Penya Saganta, alguns cims espadànics o el Castell d'Espadilla.

Senda

Mirant cap a la Serra d'Espadà

Senda

Corral en ruïnes

Vista d'Espadilla i de Toga

 Castell d'Espadilla

Penya Saganta

Arribats a Espadilla, eixim del Frontó i girem a mà dreta per l'Avinguda de Saganta, fins a fer cap a la CV-20. La prenem en direcció Fanzara.

Nucli urbà d'Espadilla

Ens incorporem a la segona pista que ens apareix a mà dreta, després de creuar el Riu Pequeño pel pont de la carretera. Aquesta pista s'anomena Camí del Turio i, encara que al principi semble còmoda, si la volem pujar a bon ritme haurem de suar de valent. Des d'aquesta via tenim unes precioses vistes de la Penya Saganta i d'Espadilla. També podem observar la boca de la Cova del Frontó (més info : http://www.cuevascastellon.uji.es/ES6D01.php?id=4335).

Camí del Turio

Espadilla des del Camí del Turio

Vista de la Cova del Frontó

Continuem pujant en direcció a l'Alcudieta, ja al terme de Fanzara (encara que no arribem a trepitjar terres fanzarines). Des d'ací tindrem unes bones vistes del Turio i de les terres que baixen cap a la Plana litoral.

 Mirant cap a la Plana
Vista del Turio

Finalment, comencem a baixar cap a Aiòder, passant sota les Picorzas i vora els Corrals de la Penya de Migdia.

Vista impressionant, tornant cap a Aiòder

 Vista de la boca de la Cova de l'Estret del Riu Pequeño 

Corrals de la Penya de Migdia

Sense desviar-nos, pel Camí Vell d'Onda (PR-CV 398) arribarem fins a la CV-205. La prenem en direcció a Aiòder i arribem al nucli urbà on donem per acabada la ruta.

Vista d'Aiòder i del seu castell, a mà esquerra

Ací vos deixem l'enllaç de la ruta a Wikiloc: http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=9258066 Què la gaudiu!

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada