El vocabulari de la natura: CADOLLA

Hui incorporem una nova paraula a la nostra sèrie "El vocabulari de la natura". En aquesta ocasió es tracta del mot cadolla, definit al Diccionari Normatiu Valencià (DNV) de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) com "clot natural obert en una roca, on la pluja, l'aigua del mar o d'un riu formen bassal".

Les Cadolles Fondes, al riu Montsant, a Ulldemolins (Priorat)

Alcover i Moll, al seu Diccionari Català-Valencià-Balear (DCVB), recullen l'ús de cadolla (i com a variant, codolla) a les comarques del Pla d'Urgell, l'Horta de València, el Maestrat, a la zona d'Alacant, a Calaceit (Matarranya) i a Ulldemolins (Priorat). També a Tortosa (Baix Ebre), Albaida i Bocairent (Vall d'Albaida).

Cadolla de Caseto, a Almatret (Segrià)

A Catalunya localitzem aquesta paraula en un nombre significatiu de topònims concentrats, majoritàriament, a les comarques del Pallars Jussà, l'Urgell, l'Alt Urgell, la Noguera, l'Alta Ribagorça, la Terra Alta, el Priorat, el Solsonès i les Garrigues: Cadolla (poble del Pallars Jussà), el Serrat de la Cadolla (a Camarasa, la Noguera) o el Bosc de la Cadolla (a Ossó de Sió, l'Urgell). Al País Valencià també hi ha un barranc amb aquest nom a prop de Benassal (Alt Maestrat), els gorgs de la Cadolla de la Porca al Fondó de les Neus (Vinalopó Mitjà) i la Cadolla Mala a Crevillent (Baix Vinalopó), o la Cadolla d'Onil (l'Alcoià).

Cadolla dels forats, al Montsant

L'origen de la paraula cadolla és incert. Menéndez Pidal la feia vindre del llatí cadŭcŭlus, "olleta". Però aquesta interpretació no és àmpliament acceptada. El Gran Diccionari de la Llengua Catalana  (GDLC) apunta a que pot ser d'origen prerromà o ser una barreja del mot llatí catĭnus, "olla, conca", i de la base cèltica tŭllo-, "forat, clot". Cadolla està recollida al DNV i al Diccionari de la Llengua Catalana (DIEC) de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). També l'arreplega el Diccionari de la Llengua Valenciana de la RACV, com a variant local de codolla.

REFERÈNCIES:
ALCOVER-MOLL. Diccionari Català-Valencià-Balear. http://dcvb.iecat.net
ACADÈMIA VALENCIANA DE LA LLENGUA. Diccionari Normatiu Valencià. http://www.avl.gva.es/dnv
ENCICLOPÈDIA CATALANA. Gran Diccionari de la Llengua Catalana. http://www.diccionari.cat
GENERALITAT VALENCIANA. Visor Terrasit. http://terrasit.gva.es/val/ver
INSTITUT CARTOGRÀFIC I GEOLÒGIC DE CATALUNYA. Visor Vissir. http://www.icc.cat/vissir3/
INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS. Diccionari de la Llengua Catalana. http://dlc.iec.cat
REIAL ACADÈMIA DE CULTURA VALENCIANA. Diccionari General de la Llengua Valenciana. http://diccionari.llenguavalenciana.com/general/


Comentaris

Publica un comentari a l'entrada