Onda - La Baronia - Mas de Pere - Pla de la Barca - Onda

Hui vos presentem una nova ruta per Onda, a la comarca de la Plana Baixa. En aquesta ocasió transitem per camins quasi sempre d'asfalt, entre casetes, urbanitzacions, basses, pous i alguna ramaderia de bous braus. Són les terres del nord del terme municipal, en general poc visitades pels senderistes, que solen preferir les costeres del Montí o de Marimon als plans de la Baronia o del Pla de la Barca.

Construcció enrunada a Benabar. Al fons, el Montí.

La ruta s'inicia a l'Avinguda de la Constitució, d'Onda, junt al carrer de Sanchis Guarner. Eixim en direcció nord pel camí de la Baronia, i creuem el barranc de Beniparrell. A l'encreuament següent, tombem a mà dreta i, a continuació, a mà esquerra per a incorporar-nos al camí vell d'Onda a l'Alcora. El seguim. 

 Camí de la Baronia

Camí Vell d'Onda a l'Alcora. Al fons, la muntanya de la Talaia.

Només passar el barranc del Salvador, girem a la dreta i continuem cap a Farons. Passem pel Pou del Negre i, poc més endavant, fem cap a la Bassa reguladora del canal de la Cota 220. 

 Barranc del Salvador

 Vista de Farons

 Bassa reguladora del canal de la Cota 220

Vista de la Serra d'Espadà des de la Bassa

En aquest punt ens incorporem a la carretera del Sitjar. Continuem per ella fins que ens apareix a mà esquerra el camí de Xorva. L'agafem durant uns metres però de seguida l'abandonem per a seguir, a l'esquerra, el recorregut del Canal de la Cota 220. No tardarem en veure la ramaderia de bous "Mas de Pere", que deixarem a mà esquerra. 

 Carretera del Sitjar

Camí de Xorva

Sense abandonar en cap moment el traçat del canal, després d'una estona, creuem un pontet i ens topetem una intersecció. Girem a mà esquerra i en uns minuts fem cap a la CV-191. Ara estem al Pla de la Barca.

Encreuament on abandonem el canal de la Cota 220

Una vegada a la carretera, intentem creuar-la cap a la partida de la Pica però el camí és particular, així que decidim caminar per l'asfalt fins a aplegar al camí dels Carboners, el qual veurem a mà esquerra. Ens incorporem a ell i avancem junt al llit del Barranc del Salvador. 

 Carretera CV-191, al Pla de la Barca

Camí dels Carboners

Un poc més endavant, girem a la dreta pel camí de la Baronia. Ens incorporem a ell i fem de nou cap al camí vell d'Onda a l'Alcora. Després de creuar novament el barranc de Beniparrell i d'observar un xicotet aqüeducte sobre ell, arribem a l'Avinguda de la Constitució, punt i final de la ruta.

 Camí de la Baronia

Barranc de Beniparrell. Al fons, un xicotet aqüeducte

El Penyagolosa vist des de l'Avinguda de la Constitució. A la dreta, Farons

Ací vos deixem l'enllaç a la ruta a Wikiloc: http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=9762663 Esperem que la gaudiu!

Comentaris