Calaix d'interior: el crim del mas d'Elvira

Hui publiquem una nova edició de la nostra sèrie Calaix d'interior en la qual ens fem ressò d'una altra pàgina de la crònica negra de la comarca valenciana de l'Alt Millars. Recollit pel diari La mañana, us anem a donar notícia d'un crim que tingué lloc a prop del mas d'Elvira, al terme municipal de Ludiente, la nit del 28 al 29 d'agost de l'any 1879.

Ruïnes del mas d'Elvira l'any 2004

Primer, però, situem l'indret dels fets. El d'Elvira és un mas que se situa a mig camí de les masies del Molar i de Juanedo, a un extrem de les terres lludientines, no massa lluny dels camins de Llucena i de l'Alcora i també en la rodalia del conegut ullal del Manzano. En l'actualitat es troba ubicat a un país solitari i despoblat, esquitxat de pagesies, la majoria de les quals estan deshabitades. Els pobles de Ludiente, Argelita i Llucena queden lluny, i el poblament més proper és el de Reduela, dit també la Ferrerola, masia recuperada fa pocs anys. 

Per dissort, i a diferència dels altres punts de referència citats al paràgraf anterior, el mas d'Elvira ha desaparegut ja dels mapes cartogràfics oficials, i tampoc fou recollit pel cartògraf que elaborà el mapa del terme de Ludiente l'any 1909 per a l'Instituto Geográfico y Estadístico.

Espai en blanc al mapa de Ludiente de l'any 1909 
al lloc on hauria d'aparèixer el mas d'Elvira

Del que a una caseta propera a ell ocorregué l'estiu de 1879 només ens ha arribat aquesta breu descripció que, ni identifica a la víctima ni tampoc als seus botxins. Evidentment no podem determinar amb exactitud on estigué aquesta caseta, per més que si es buscara per la rodalia, tal vegada se'n poguera identificar alguna resta. Diu així, doncs:

"Escriben de Argelita dando cuenta de un horroroso crimen perpetrado en la noche del 28 de Agosto, que ha llenado de consternación a los pacíficos moradores de aquellas montañas. Hallándose en su casita de campo próxima á la masía de Elvira un vecino del pueblo de Ludiente, penetraron en ella algunos sujetos que le asesinaron vilmente, causándole seis gravísimas heridas en la cabeza y dos en el vientre; amontonaron luego leña y paja en el interior del edificio y le prendieron fuego. 

Aún ardía éste a la mañana siguiente, cuando acudieron las autoridades, y después de apagado el incendio, extrajeron el cadáver medio carbonizado de la desdichada víctima. Dos vecinos de una masía inmediata á la caseta que fué teatro de este atroz suceso han sido detenidos como presuntos autores del crimen".

Detall de la notícia del diari La mañana

REFERÈNCIES
ANÒNIM (1879, 10 de setembre). Noticias. La mañana, n. 1.099, p. 3.

INSTITUT CARTOGRÀFIC VALENCIÀ. Visor TERRASIT. http://terrasit.gva.es/val/

INSTITUTO GEOGRÁFICO Y ESTADÍSTICO (1909). Mapa de Ludiente.

Comentaris