Costur - El Cabeço - El Collado - El Garrofer - Mas d'Avall - La Fontanella - Costur

Aquesta setmana us presentem una nova excursió per l'Alcalatén. En ella, visitem per primera vegada el terme municipal de Costur, tot visitant el seu punt més elevat, el tossal del Cabeço (589 msnm).

La localitat de les Useres vista des del tossal del Cabeço

La ruta comença a la part alta del poble, junt a l'església de sant Pere Màrtir. Aquest temple, que inicialment fou una ermita que depenia de la parroquial de Llucena i estava servida per capellans de l'Alcora, es va convertir en parròquia el 10 d'abril de 1785, dia en que fou portat allà el Santíssim Sagrament, tal com recull Amadeu Porcar i Hueso al seu article La rectoria de Llucena (1305-1999) publicat a la Monogràfica de Llucena de Joaquim Escrig Fortanete. Des d'allà eixim en direcció oest pel carrer de Llucena, per trencar cap a la dreta poc després, tot deixant enrere els darrers habitatges de la localitat.

Façana de l'església de sant Pere Màrtir

Carrer de Llucena

Darrers habitatges de Costur, a la part alta del poble


Ara caminem pel camí del Collado, que primer ens fa guanyar altura i, en acabant, fa que la perguem. Avancem fins a arribar a una cruïlla on es creuen tres vies: dues tiren cap a l'esquerra, i una segueix recte. Ací mateix veiem una gran construcció de pedra seca que servia per a emmagatzemar l'aigua de la pluja.

Camí del Collado

El tossal del Cabeço vist des del camí del Collado

Cisterna de pedra seca per a recollir l'aigua de pluja

Amb tot, nosaltres seguim recte, pel camí del Collado, que des d'ací es correspon amb la carrerada del Morral. Guanyem uns metres d'altura i, en cosa de dos minuts, arribem al mas del Cabeço i a la granja de Fede, que paren a la nostra dreta.

Camí del Collado

El mas del Cabeço, i granja de Fede

Ruïnes al mas del Cabeço

Camí del Cabeço

A poc a poc, les vistes a mà esquerra es van fent més agraïdes i dominem des de la nostra posició fins a la serra d'Espadà.

Paisatge cap al sud

Mirada enrere, en direcció est, des del camí del Collado

El tossal del Cabeço des del camí del Collado

En havent coronat la lloma del Cabeço, observem un corriol que ix cap a la dreta. L'agafem i, en pocs minuts, assolim el cim del Cabeço, on trobem un senyal geodèsic. Aquest punt, amb 589 msnm, és el més elevat de tot el terme de Costur.

Sendera cap al cim del tossal del Cabeço

Senyal geodèsic al tossal del Cabeço

Vistes al nord des del tossal del Cabeço. 
Hi destaca el poble de les Useres.

La Penyagolosa des del tossal del Cabeço

Paisatge a migjorn des del tossal del Cabeço

Després de fruir de les bones vistes de la Penyagolosa i de l'entorn del poble de les Useres que tenim des d'ací, desfem les nostres passes fins a reincorporar-nos, cap a la dreta, al camí del Collado, o carrerada del Morral. La via està ben marcada i avança sense perdre massa altura. Tanmateix, al remat, comencem a descendir cap al mas de Corones, tot i que no hi apleguem fins a ell.

El camí del Collado, amb les Useres al fons

L'ombra allargada del caminant

Camí del Collado

L'Algepsar des del camí del Collado

Així doncs, pocs metres abans de fer-hi cap, a l'altura d'una caseta de la partida de la solana del Garrido, tombem a la dreta amb el camí del Collado, tot abandonat la carrerada del Morral. El camí és planer i còmode, i ens regala molt bones vistes a mà dreta.

Caseta a la solana del Garrido

Camp de conreu

Camí del Collado

Per aquesta via, en cosa de cinc minuts, arribem a les ruïnes dels corrals Rojos. I, en acabant, fem cap a una intersecció. Nosaltres seguim a la dreta, per la pista del Collado, que se superposa al camí del Collado durant alguns metres.

Camí del Collado

Ruönes dels corrals Rojos

Una altra perspectiva dels corrals Rojos

Corrals Rojos

Ruïnes a tocar del camí del Collado

Pista del Collado

Novament ens topetem amb un altra cruïlla. Ací, enfront nostre, queda la font del Collado. La visitem i tirem cap a l'esquerra per la pista del Collado. Sense abandonar-la, passem pel corral dels Ribesos i eixim a la carretera CV-165, antiga CS-8240 o carretera de la Foia a Atzeneta del Maestrat.

Font del Collado

Abeurador a la font del Collado

Més abeuradors de pedra a la font del Collado

Vista general de la font del Collado

Pista del Collado

Pista del Collado

Conreus a la partida del Collado

Corral dels Ribesos

Interior del corral dels Ribesos

Continuem l'excursió cap a la dreta i, amb la carretera, comencem a guanyar altura en direcció a la partida del Garrofer. Agafem el primer camí que arranca a mà dreta, que es correspon amb la carrerassa de la Palafanga.

Carretera CV-165

Carrerassa de la Palafanga

Amb ella, continuem pujant de manera un poc accentuada fins a aplegar a la caseta de la bassa Blanca. L'envoltem i continuem el nostre camí per terres del mas del Garrofer fins a trobar el camí del Collado al mas d'Avall, que talla perpendicularment la via pecuària per la qual caminàvem.

Caseta de la bassa Blanca

El mas Roig des de la caseta de la bassa Blanca

Carrerassa de la Palafanga

Ens incorporem al camí del Collado al mas d'Avall, cap a l'esquerra, per una sendera poc clara que travessa un camp de conreu. En deixar-lo enrere, el camí es marca cada vegada més. Travessem la partida de la Vinyassa, amb bones vistes del mas Roig, de la Serrada, del Racó o del tossal de l'Abeurador.

Arranc del camí del Collado al mas d'Avall

Tram empedrat d'aquesta via

Al cap de deu minuts, creuem amb el camí la carretera CV-165 i entrem al mas d'Avall, caseria habitada del terme de Costur.

Ruïnes al mas d'Avall

Conreus i habitatges al mas d'Avall

Mas d'Avall

Conreus al mas d'Avall

El travessem d'un extrem a l'altre per a anar a buscar el camí del mas d'Avall a Costur, o camí de les Useres a Costur. Passem pel mas Marbet i per la Fontanella i en cosa de una desena més de minuts, arribem al poble de Costur, on finalitzem l'excursió.

Camí del mas d'Avall a Costur

Costur des de la Fontanella

Mas Marbet

Carrer a Costur

Ací us deixem l'enllaç a Wikiloc d'aquesta ruta. Desitgem que la gaudiu!

Comentaris