Tírvia - Camí ral de la Vallferrera - Ermita de la Mare de Déu del Roser - Forques - Camí del Roser - Tírvia

Aquesta setmana us proposem un itinerari molt senzill, apte per tothom i de curta durada per la comarca del Pallars Sobirà. Es tracta d'una ruta circular de poc menys de tres quilòmetres amb inici i final al poble de Tírvia. En ella avancem vers el nord pel camí ral de la Vallferrera, fins a arribar a l'ermita de la Mare de Déu del Roser i al paratge on va estar el poble desaparegut de Forques. Després, pel camí del Roser, fem la tornada a Tírvia. 

Els pobles de Montesclado i Tírvia vistos des del mirador del Roser

La ruta comença a l'església de sant Feliu de Tírvia. Aquest és un temple reformat íntegrament després de la Guerra civil espanyola com a conseqüència dels desperfectes greus que va sofrir durant aquest conflicte armat. De fet, tota la localitat va haver de ser reconstruïda a partir de 1939 pels efectes de la batalla que ací es va lliurar en aquell temps. I és que el nucli de Tírvia, com el seu nom indica, està situat en una cruïlla de camins estratègica. Explica Joan Coromines que el topònim prové del llatí trivium, "encreaument de tres camins", que, en aquest cas, són els que menen cap a la coma de Farrera, cap a la Vallferrera i cap a la Vall de Cardós.


Tot i que amb alguns elements de l'època de la reconstrucció, el projecte de remodelació de l'església de Tírvia va procurar imitar l'estil romànic de l'edifici original.

Des de l'església de sant Feliu eixim cap a l'ajuntament i travessem el carrer Major d'una banda a l'altra. Després, cap a la dreta primer i cap a l'esquerra després, anem a buscar per l'extrem sud-est del poble, per dalt de la Comella, el carrer de les Eres, on és l'ermita de la Mare de Déu de la Pietat.

Casa de la Vila de Tírvia

Façana de la capella de la Mare de Déu de la Pietat, d'època medieval

Vora aquest temple hi és una de les entrades al cementeri de la localitat, integrat al nucli urbà

Tornem sobre les nostres petjades per aquesta via fins a fer cap a la plaça de Tírvia. Cap a la dreta, ens incorporem a la carretera de Tírvia a Farrera. 

Carretera de Tírvia a Farrera

Guanyem un poc d'altura i arribem a l'esglesiola de sant Joan. Aquest és una ermita de nova construcció que substitueix a una altra d'anterior que estava ubicada a uns 25 metres de distància. L'interior és senzill i el presideix una imatge de sant Joan Baptista situada dins d'un nínxol obert a la capçalera del temple.

Capella de sant Joan

Tan bon punt l'hem deixat enrere aquest temple, cap a l'esquerra, agafem el camí ral de la Vallferrera. Aquesta via històrica uneix Tírvia amb Alins, que és la capital d'aquesta contrada de la comarca del Pallars Sobirà. El camí és planer i còmode. Hi avancem sense problemes. Només incorporar-nos-hi, a la dreta, deixem la borda de Jordi. A esquerra i a dreta tenim la partida de Lo Trillar.

Vista de Tírvia des del camí ral de la Vallferrera

La borda de Jordi, al peu del camí

Camí ral de la Vallferrera

Continuem per aquesta via durant uns deu minuts i arribem a l'ermita de la Mare de Déu del Roser. 

Una altra vista de Tírvia des del camí ral de la Vallferrera

Camí ral de la Vallferrera

Aquesta via, en arribar a l'ermita de la Mare de Déu del Roser, que es veu ja a la dreta

Aquest és un temple que va servir d'església al desaparegut poble de Forques, que se situava al nord-oest d'aquest edifici. Va ser refet al segle XVIII i també fou molt reformat després de la Guerra civil espanyola. De reduïdes dimensions, hi destaca el seu aspecte singular, molt diferent de les ermites que solen haver per aquesta contrada.

Façana de l'ermita

Detall de la porta d'entrada

Interior de l'ermita de la Mare de Déu del Roser

Detall del paviment de l'esglesiola

Vista de Tírvia des de l'ermita de la Mare de Déu del Roser de Forques

Deixem enrere l'ermita i, de seguida, fem cap al paratge on va estar el poble de Forques. Ací mateix hi és la font del Roser i un mirador amb el mateix nom des d'on podem observar alguns dels cims que ens envolten. També albirem Tírvia i Montesclado, així com les muntanyes que s'aixequen al seu darrere.

Camí ral de la Vallferrera

Mirador del Roser

La Roca de sant Miquel, el turó de Fleco i l'Escobet des del mirador del Roser

Vista de l'entrada a la Vallferrera des del mirador del Roser

Font del Roser


Dues fotografies del paratge on estigué el poble desaparegut de Forques

Des dels terrenys del despoblat de Forques, pugem fins a la borda de Forques. 


Borda de Forques

Allà enllacem amb el camí del Roser, que és una pista que va en paral·lel, tot i que alguns metres per dalt, al camí ral de la Vallferrera. Així és que l'agafem i la seguim durant vora un quart d'hora.

Pel camí del Roser, amb el poble de Tírvia al fons

Al remat ens deixa en la carretera de Farrera a Tírvia. Només hem d'incorporar-nos-hi i tornar al poble abans de ficar el punt i final a aquesta breu passejada.

Carretera de Farrera a Tírvia

Entrada a Tírvia per la carretera de Farrera

Per últim, ací us deixem l'enllaç d'aquest itinerari a Wikiloc amb el desig que el gaudiu. 

Comentaris