El vocabulari de la natura: CLUSA

Aquesta setmana incorporem al nostre vocabulari de la natura una nova paraula, "clusa", definida pel Diccionari de la Llengua Catalana (DIEC) de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) com un "pas estret i fortificat entre muntanyes". Igualment, el Diccionari Normatiu Valencià (DNV) de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) dóna aquesta mateixa caracterització, a banda de dir que també és una "vall que trenca transversalment una muntanya". El mot prové del llatí clūsa, que vol dir "tancada", segons el Diccionari Català-Valencià-Balear (DCVB).

Fotografia d'un ramat d'ovelles a prop de Sant Romà
de la Clusa, al Berguedà, passant per un pas estret entre muntanyes

Si ens fixem amb els llocs que tenen aquest terme com a topònim, o la seua variant "clua", són paratges tancats entre muntanyes que, sovint, l'ésser humà ha aprofitat per a establir-hi castells, torres i, àdhuc, llogarets que han esdevingut pobles o despoblats hui dia. Aquest és el cas de les Cluses, localitat de la comarca del Vallespir; de Sant Romà de la Clusa, nucli desaparegut del Berguedà on s'ha conservat una ermita romànica; el castell de la Clua, a tocar de Sellui, al Pallars Sobirà; o, directament, la Clua, que és el topònim d'un poble del terme d'Artesa de Segre, a la Noguera, d'un altre al terme de Bassella, a l'Alt Urgell, o d'un altre al terme de Sant Esteve de la Sarga, al Pallars Jussà. También aquesta paraula dóna nom a muntanyes i partides del territori català, com ara la muntanya de la Clusa, al terme de Saldes, al Berguedà; o la Clua, terreny a tocar del poble d'Irgo, a l'Alta Ribagorça. 

Al País Valencià, per contra, n'hi ha de closes, també amb la mateixa etimologia, però amb significat diferent, ja que fan referència a indrets perimetrats amb una tanca.

REFERÈNCIES
ACADÈMIA VALENCIANA DE LA LLENGUA. Diccionari Normatiu Valencià. avl.gva.es/dnv

ALCOVER-MOLL. Diccionari Català-Valencià-Balear. dcvb.iecat.net

INSTITUT CARTOGRÀFIC I GEOLÒGIC DE CATALUNYA. Visor VISSIR. www.icc.cat/vissir3/

INSTITUT CARTOGRÀFIC VALENCIÀ. Visor TERRASIT. visor.gva.es

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS. Diccionari de la Llengua Catalana. dlc.iec.cat

Comentaris