Ginebre (càdec)

Després d'un interval de dues setmanes, publiquem hui una nova edició dels usos de les plantes a Onda, gràcies a la col·laboració del doctor Garcia i Molina.

Aquesta setmana ens ocupa la planta espermatòfita gimnoesperma crupessaceae Juniperus oxycedrus, més coneguda a la Vila amb el nom de ginebre. Aquesta denominació què rep és incorrecta ja que el mot ginebre fa referència a la planta Juniperus communis. Se l'hauria d'anomenar càdec. També rep en algunes zones el nom de ginebrera. Els castellans l'anomenen enebro de la miera o enebro rojo. Tal vegada aquest siga l'origen de la confussió en la nomenclatura de l'espècie a Onda.


Principalment, se li donen tres usos, en la nostra localitat, al ginebre (càdec):
- En primer terme s'empra per a curar berrugues. El procés és el següent. Primer es compta el nombre de berrugues què es tenen al cos. Després es cullen tantes boletes de ginebre (càdec) com berrugues tenim. A continuació, les boletes s'envolten amb un drap i es deixen assecar dins d'un ribàs. Finalment, una vegada assecades, s'apliquen per a curar aquesta lesió cutània. La millor època de l'any per a aplicar-se aquest remei tradicional és a l'octubre, al voltant de les festes de la Fira d'Onda, precisament el temps en el qual ara ens trobem.

- En segon terme, les boletes de ginebre (càdec) poden utilitzar-se com a aliment. De fet, els tords s'alimenten d'elles.
- En tercer terme, les infussions de ginebre (càdec) són bones també per a rebaixar la sang.


I fins ací l'actualització d'aquesta setmana. Ara un parell de coses importants.
1. Com tots sabeu, el proper divendres 19 comença la setmana gran de la Fira d'Onda. L'equip de Camins en la natura, com a bons onders, ens agafem vacances i no actualitzarem el blog ni el cap de setmana del 20-21 ni tampoc el del 27-28. La propera actualització l'avancem al dimecres dia 17, quan tornarem a publicar una nova entrega dels usos de les plantes a Onda. I des d'aleshores fins al cap de setmana del 3-4 de novembre no tornarem a penjar cap nova entrada.
2. Informar-vos que el programa Camins en la natura torna a OndaTeVe i ho fa amb nous capítols. Així doncs, con el permiso de la autoridad y si el tiempo no lo impide, el proper divendres 2 de novembre a les 22:15 començarem una nova temporada de l'espai a través de la televisió local amb els programes què vam filmar al llarg d'aquest estiu passat. El primer, Ludiente / Lludient - Argelita, el pujarem íntegre ací al blog el cap de setmana del 3-4 de novembre.

I ara, si que si, ens acomiadem fins al proper dimecres. Adéu!

Comentaris