El vocabulari de la natura: CANYARET

Aquesta setmana incorporem a la sèrie El vocabulari de la natura una paraula més. Es tracta del terme 'canyaret', que apareix caracteritzat com a sinònim de 'cridòria', 'escàndol' o 'avalot' al Diccionari de la Llengua Catalana (DIEC) de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), al Diccionari Normatiu Valencià (DNV) de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i al Diccionari Català-Valencià-Balear (DCVB). Tanmateix no és aquesta l'accepció que ací ens interessa. I és que aquest mot també és aplicat per a designar terrenys de reduïdes dimensions poblats per canyes.

Els canyarets són parcel·les que reben el seu nom per l'abundància de canyes que hi apleguen.

La toponímia és un bon testimoni de l'ús que li ha estat donat a la paraula 'canyaret' en aquest sentit. Trobem d'aquesta manera al terme de Suera, a la Plana Baixa, un paratge conegut com el canyaret de Bufa, vora el barranc de Castro. A Artesa, a la mateixa comarca, n'existeix un altre dit el canyaret del tio Daniel. A Benillup, al Comtat, vora el barranc de la font Vella hi para la partida del Canyaret. També se'n diu del Canyaret la partida del terme d'Alfara de la Baronia, al Camp de Morvedre, que queda entre la séquia major de Sagunt i el llit del riu Palància. D'altra banda, Lo Canyaret és la denominació d'un paratge situat al delta de l'Ebre, vora la costa de Fora, i d'un altre ubicat més al nord, a prop del cap de Tortosa, terme de Sant Jaume d'Enveja, comarca del Montsià.

Quant a l'etimologia, és un derivat de 'canya', del llatí canna, "planta de la família de les arundinàcies" (DCVB).

REFERÈNCIES

ACADÈMIA VALENCIANA DE LA LLENGUA. Diccionari Normatiu Valencià. avl.gva.es/dnv

ALCOVER-MOLL. Diccionari Català-Valencià-Balear. dcvb.iecat.net

CHIVA, ISMAEL (2017). Toponímia d'Artesa: recull geogràfic i etimològic dels noms de lloc urbans i rurals artesols. Onda: Ajuntament d'Onda - Biblioteca Municipal.

INSTITUT CARTOGRÀFIC I GEOLÒGIC DE CATALUNYA. Visor VISSIR. www.icc.cat/vissir3/

INSTITUT CARTOGRÀFIC VALENCIÀ. Visor TERRASIT. visor.gva.es

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS. Diccionari de la Llengua Catalana. dlc.iec.cat 

Comentaris