El vocabulari de la natura: DEU

Aquesta setmana incorporem al nostre vocabulari de la natura una nova paraula. Es tracta del mot 'deu', sense accent, el significat del qual és, per al Diccionari de la Llengua Catalana (DIEC) de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), "naixement d’aigua, origen d’una font, d’un corrent d’aigua". D'una manera més breu, el Diccionari Normatiu Valencià (DNV) de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) el defineix com a "naixement d'aigua".

La font de la Deu, a Darnius, a l'Alt Empordà

Es tracta d'un substantiu femení que, segons el Diccionari Català-Valencià-Balear (DCVB), s'utilitza al bloc oriental de la llengua catalana com a sinònim de 'font'. També és viva la variant 'dou', més fidel a l'etimologia i que s'ha conservat als topònims (DCVB). Així doncs, per citar-ne alguns, d'exemples, tenim el mas de la Dou, on es trobà el 2005 un important jaciment del Neolític i de l'Edat de Bronze, al terme de la Vall d'en Bas, a la Garrotxa; el clot de la Dou, on conflueixen nombrosos torrents, al terme de Queralbs, al Ripollès; o la Dou del Bastareny, on naix aquest riu, al terme de Gisclareny, al Berguedà. Tanmateix també localitzem el topònim de la bac de la Deu, amb e i no o, a un extrem de les terres d'Albanyà, a l'Alt Empordà. 

La dou del Bastareny, a Gisclareny, el Berguedà.

Finalment, una tercera variant, 'adou', en el sentit de 'font cabalosa', és recollida pel DCVB. Aquesta la localitzem, en l'àmbit toponímic, al terme de Navàs, al Solsonès, o al de Bagà, al Berguedà.

Pel que fa a l'etimologia, tant el DCVB com el Gran Diccionari de la Llengua Catalana (GDLC) coincideixen en fer derivar 'deu' del llatí dŭce, en el sentit de font. No obstant això, el GDLC va més enllà i vincla el mot amb un de preindoeuropeu *doukis o *dukis, amb el significat de 'borbolls', que provindria d'una base anterior semblant a dheu- o dheuk-, "fer remolins". 

REFERÈNCIES
ACADÈMIA VALENCIANA DE LA LLENGUA. Diccionari Normatiu Valencià. http://www.avl.gva.es/dnv

ALCOVER-MOLL. Diccionari Català-Valencià-Balear. http://dcvb.iecat.net

GRUP ENCICLOPÈDIA CATALANA. Gran Diccionari de la Llengua Catalana. http://diccionari.cat

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS. Diccionari de la Llengua Catalana. http://dlc.iec.cat

Comentaris