Onda - Edificacions abandonades al terme de Fanzara

Vam ser excesivament previsors. Fent cas dels pronòstics de l'oratge què apuntaven aigua per al matí d'ahir dissabte, vam decidir deixar la gravació del programa per a aquest matí de diumenge. Ahir haguérem tingut un dia ennuvolat; hui hem sofert el vent.
Cap a les huit i mitja del matí hem eixit de l'Avinguda de Montanejos d'Onda en direcció als Camps de la Caixa Rural. Una vegada els hem passat, hem continuat el camí d'asfalt fins a una bifurcació en la que hem seguit a l'esquerra, envoltats per tarongers i deixant les nombroses casetes de camp a la nostra dreta. Uns pocs metres més endavant hem arribat a un magatzem. Allà hi han uns senyals i nosaltres hem seguit el camí indicat cap a l'Ermitori del Santíssim Salvador. Ascendint per un costerut camí en molt mal estat, hem aplegat a una gran bassa i al passar-la ha començat el nostre camí descendent fins a arribar a la carretera CV-20, just davant d'una mina.
A l'alcançar aquest punt, hem deixat de banda els senyals i ens hem adreçat en direcció a Fanzara per la pròpia carretera durant uns metres fins al primer camí de terra que ens hem trobat a la nostra dreta. Ens hem endisat en ell seguint sempre el ramal del camí a la dreta i passant junt a una xicoteta edificació en runes. A partir d'ací, la senda sembla perdre's entre la vegetació. Continuant en sentit descendent, prompte s'aplega a una pista de terra.
A través d'aquesta pista s'ha de continuar durant uns cinc o deu minuts fins que a la vessant de la muntanya que es queda a la nostra dreta es veu una casa o masía abandonada a la que no hem trobat altra forma d'accedir-hi que pujant uns ribassos. És una construcció enrunada de dues plantes i que en la façana té un rellotge de Sol i al seu cap de dalt, en taulell, la data del 1901. Junt a la edificació principal, s'hi troba una altra que sembla ser un colomer. Encara es pot apreciar la coloració rogenca i blavenca d'algunes de les parets, així com també es conserven teules, taulells blancs que voregen totes les façanes, i la porta de la vivenda.
Una vegada feta aquesta visita i després d'haver esmorzat al lloc, hem tornat a la pista de terra i a escasos cinc minuts de camí ens hem trobat amb la següent edificació abandonada. Aquesta és més gran i està millor conservada, encara que, recentment, ha caigut part del seu sostre, cosa que impossibilita l'entrada a la mateixa. Adosat té el que pareix ser un corral, el qual està envaït per la malea. Nosaltres hem ascendit fins al segon pis a través d'un munt de runes de la part posterior però no hem volgut entrar per precaució. Aquesta edificació encara conserva algunes persianes i alguns vidres de les finestres.
En aquest punt hem finalitzat la gravació del programa. Però, nosaltres hem hagut de tornar a peu fins a l'Ermitori del Santíssim Salvador, ja al nostre terme, on, ben de matí, abans d'eixir d'Onda, havíem deixat un cotxe per a baixar més ràpidament al poble.
Aquest programa s'emetrà a OndaTeVe el proper divendres 4 de maig a les 22,15 hrs. Ací al blog es podrà veure de manera íntegra a partir del cap de setmana del 5 i del 6 de maig. Fins aleshores, deixem aquest recull de les millors fotografies que hem prés de la ruta. Esperem que les gaudiu!








Comentaris