El vocabulari de la natura: CAPELL
Aquesta setmana actualitzem el bloc amb una nova entrada del nostre vocabulari de la natura. Hui presentem una paraula emprada dins d'una dita molt popular, però que en la quotidianitat pràcticament ningú fa servir. Ens referim a capell, el significat de la qual és, segons l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL): <<conjunt de núvols situats en el cim d'una muntanya>>.
De ben segur que en llegir-la vos haurà vingut al cap la famosa dita: Quan el Montí fa capell, pica espart i fes cordell (Onda, Artesa, Tales). Però aquesta és només una de les variants. Hi ha per a donar i vendre, i ací només n'arrepleguem unes poquetes:
- Quan Montsià fa capell, guarda't d'ell, de la zona de Vinaròs i Tortosa.
- Quan Montsià fa capell, pica espart i fes cordell, també de la mateixa àrea.
- Quan la tramuntana s'emborrasca i la Murta fa capell, llaurador, ves-te'n a casa, pica espart i fes cordell, d'Alzira.
- Quan Bernia du capell, pica espart i fes cordell, de la comarca de la Marina.
- Segària i Montgó amb capell, pica espart i fes cordell, també de la mateixa comarca.
- Quan Corbera té capell, pica espart i fes cordell, de la Ribera Baixa.
- Si Matamon s’encabota i Corbera fa capell, llaurador que vas a l’horta, pica espart i fes cordell, també de la Ribera.
- Quan els núvols fan capell, pica espart i fes cordell, de la localitat del Puig.
- Quan el Montdúver fa capell, pica espart i fes cordell, de la comarca de la Safor.
I a pesar de compartir aquesta dita tan coneguda amb el sud de Catalunya, alguns continuen encabotats a dir que a nord i a sud del Sènia no parlem el mateix idioma. Però aquest és un altre tema.
Capell té el seu origen en el mot llatí capellu, que vol dir "barret". De fet, l'accepció com a "barret" és la primera que trobem al Diccionari Normatiu Valencià de l'AVL, i també al Diccionari de la Llengua Catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). La paraula es recull també al Diccionari Català-Valencià-Balear d'Alcover i Moll, i en ell podem observar la multitud de significats que té a nivell local arreu dels territoris de parla catalana. Finalment, la no normativa i secessionista Reial Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV), en el seu Diccionari General de la Llengua Valenciana, també contempla aquest mot.
El Montí, muntanya situada entre els termes d'Onda i de Tales i amb Artesa als peus, amb capell
REFERÈNCIES
ACADÈMIA VALENCIANA DE LA LLENGUA. Diccionari Normatiu Valencià. http://www.avl.gva.es/dnv
ALCOVER i MOLL. Diccionari Català-Valencià-Balear. http://dcvb.iecat.net
INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS. Diccionari de la Llengua Catalana. http://dlc.iec.cat
REIAL ACADÈMIA DE CULTURA VALENCIANA. Diccionari General de la Llengua Valenciana. http://diccionari.llenguavalenciana.com/general/
UNIVERSITAT DE BARCELONA. Paremiologia romànica: refranys meteorològics i territori. http://stel.ub.edu/paremio-rom/ca/refranys/quan-els-núgols-fan-capell-pica-espart-i-fes-cordell
"Boira a Pipa, Boira al Castell, pica sola i fes cordell", a la Vall d'Uixó (font: Societat d'Amics de la Serra d'Espadà).
ResponElimina"Quan Sant Ramon porta capell, guarda't d'ell" (recollit oralment sobre la muntanya de Sant Boi de Llobregat).
ResponElimina"Quan Montjuïc fa capell, no et vaig d'ell" (surt al Llibre del temps que fa d'Amades, 1938).
"No et fiïs d'ell" a la segona. Ai, el corrector automàtic...
ResponEliminaL'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaGràcies per la teua aportació! Aquestes dos no les coneixíem! :)
ResponElimina