Ruda

Aquesta setmana publiquem, al blog de Camins en la Natura, una nova entrega dels usos de les plantes a la vila d'Onda, gràcies a la col·laboració del doctor Garcia i Molina.
En aquesta ocasió anem a parlar de la Ruta angustifolia, més coneguda a la nostra localitat amb el nom de Ruda.


Aquesta planta s'emprava per a fer fregues, fonamentalment a xiquets menuts, però també a adults, i així calmar-los els dolors què patien. Primer, s'havia de fregir la planta en una paella per a obtindre l'oli, i després, aquest oli s'havia de deixar gelar. Passada una estona, ja estava preparat el producte per a ser aplicat. 

També s'ha utilitzat la ruda com a insecticida. Els llauradors barrejaven la ruda amb fem d'ovella en aigua i, amb aquesta mescla, arruixaven els arbres, què quedaven protegits contra els insectes.


Un altre dels usos què se li donaven a la ruda a Onda era el de llavar l'estòmac dels xiquets i de les cavalleries quan aquests tenien mal de panxa. També és una planta que era bona per a curar les cremades i, bullida, pal·liava les vàrius i les úlceres què rebentaven.


Finalment, la ruda s'utilitzava per a una tasca ben curiosa: impedir l'entrada dels mals esperits a les cases o netejar-les d'aquests. Es feia ací: es ficaven tres capolls d'ortiga en alcohol, es cremaven i es passaven per tota la vivenda.


La setmana vinent actualitzarem el blog amb les fotografies què vam prendre durant el segon dels programes què filmàrem a Pavies, fa unes setmanes. En ell vam recòrrer el camí què uneix aquesta localitat de l'Alt Palància amb l'Observatori Forestal de Villamalur. Així doncs, la pròxima entrega dels usos de plantes a Onda serà d'ací a dues setmanes.

No volíem tancar aquesta entrada sense fer un xicotet apunt. OndaTeVe iniciarà les seues emissions en TDT en els pròxims dies. Açò vol dir que si no hi ha cap imprevist d'última hora, el divendres 2 de novembre a les 22:15 ens tornarem a veure a través de la televisió local amb el primer programa de la nova temporada què estem preparant des del passat mes de juny. D'aquesta manera tornarem a la dualitat d'emissió dels nostres programes: els divendres per televisió i els caps de setmana pel blog. Anirem informant en futures actualitzacions.

No res més, passeu una bona setmana i gràcies per visitar-nos!

Comentaris