Calaix d'interior: un alcalde assassinat

Aquesta setmana vos presentem una nova història extreta del nostre Calaix d'interior. Es tracta d'un crim i, en aquesta ocasió, l'assassinat és l'alcalde de la localitat almillarenca d'Argelita. 

Argelita, al mapa de l'Institut Nacional Geogràfic de l'Estat Espanyol

L'any 1859 era alcalde de la localitat en Juan Soriano i sota la seua jurisdicció tenia unes sis-centes cinquanta persones. Concretament l'any 1857 hi havien 629 habitants al poble, distribuïts en 172 habitatges, i el 1860, 655 en 177. 

Vista d'Argelita

Però poc va durar en el càrrec. Acabava de prendre possessió de la batlia argeletana quan el matí del 17 de juny d'eixe any va ser assassinat "bàrbarament", tal com ho qualifica el corresponsal del diari La Iberia. De les circumstàncies del crim, res conta la premsa de l'època. 
De seguida, la Guàrdia Civil de Llucena va iniciar les investigacions per tal de detindre l'autor o autors d'aquesta mort. El dia 29 ja havien estat capturats per les autoritats, però alguna cosa que desconeixem degué passar ja que tot apunta a que foren lliberats.

Segell de l'Ajuntament d'Argelita, any 1876
Font: Portal d'Arxius Espanyols

Temps després, el 7 maig de 1860, el diari La correspondencia de España dóna la notícia de la detenció de set hòmens veïns d'Argelita acusats de l'assassinat de l'alcalde Juan Soriano. Finalment, la xifra s'elevà a nou. Eren en Joaquín Hernández i Placencia, en Macario Fos i Solanes (de malnom, Macario de la Circuncisión), en Joaquín Julián i Adelantado, en Manel Ibáñez i Bernat, en José Bou i Escrig, en José Martí i Gayece, en Vicente Bernat i Cotolí, en Antonio Serrano i Sierra, i en José Pitarch i Nebot. Van ser jutjats aquell mateix any i la condemna fou la següent: 

- AUTORS MATERIALS DE L'ASSASSINAT - Pena de mort:
En Joaquín Hernández i Placencia
En Macario Fos i Solanes

- CÒMPLICES - Cadena perpètua:
En Joaquín Julián i Adelantado
En Manel Ibáñez i Bernat

- CÒMPLICES - Setze anys de presó:
En José Bou i Escrig
En José Martí i Gayece
En Vicente Bernat i Cotolí
En Antonio Serrano i Sierra
En José Pitarch Nebot

Els condemnats suplicaren a l'Audiència de València que revisara la sentència. Aquesta vista es va obrir el divendres 12 d'abril de 1861. Però no se'ls va concedir clemència, així que els dos sentenciats a mort foren executats el dimecres 15 de maig d'aquell any a Llucena, cap del partit judicial d'Argelita. Desconeixem quina va ser la sort dels hòmens restants.

Segell de l'Alcaldia d'Argelita, any 1876
Font: Portal d'Arxius Espanyols

*ARGELITA. Municipi de la comarca de l'Alt Millars, País Valencià, amb una població de 96 habitants (2013). Del seu nucli urbà cal destacar la Torre Redona (segle XIII), ubicada a la Plaça de l'Església, i que formava part de l'estructura defensiva del palau d'Abu Zayt, darrer valí almohade de la taifa de València, qui es va convertir al cristianisme, adoptà el nom de Vicent Bellvís i morí a Argelita. També són importants la Torre Quadrada (segle XIII), que formà part del mateix palau; i l'Església de Santa Anna (de primeries del segle XVIII). En el seu terme municipal, en el límit amb Lludient, s'emplaça el Castell de la Mola Bou Negre, d'origen musulmà. 

FONTS:

ANÒNIM (1859, 22 de juny). Provincias, a La Iberia, n.1526, p.3.

ANÒNIM (1859, 29 de juny). Noticias generales, a La Época, n.3133, p.3.

ANÒMIM (1860, 7 de maig). Tercera edición, a La correspondencia de España, n.609, p.3. 

ANÒNIM (1861, 15 d'abril). Edición de la mañana, a La correspondencia de España, n.944, p.1.

ANÒNIM (1861, 11 de maig). Noticias de España, a Correspondencia de la Charanga, n.10, p.3.

INE. Alteraciones de los municipios en los censos de población desde 1842: Argelita. Disponible en línia en: http://www.ine.es/intercensal/intercensal.do;jsessionid=9F46C9041202FDE689AF78A4A3C4F41E.intercensal01?search=1&cmbTipoBusq=0&textoMunicipio=argelita&btnBuscarDenom=Consultar+selecci%F3n Consulta: 25 d'abril de 2015.

INE. Cifras oficiales de población resultantes de la revisión del Padrón municipal a 1 de enero de 2013: Argelita. Disponible en línia en: http://www.ine.es/jaxi/tabla.do Consulta: 25 d'abril de 2015.

VIQUIPÈDIA. Abu Zeyt. Disponible en línia en: http://ca.wikipedia.org/wiki/Abu-Zayd Consulta: 26 d'abril de 2015.

WIKIPEDIA. Argelita. Disponible en línia en: http://es.wikipedia.org/wiki/Argelita Consulta: 27 d'abril de 2015.


Comentaris