Masos de Llucena

Aquesta setmana vos presentem una ruta de vora catorze quilòmetres pel terme municipal de Llucena, a l'Alcalatén. Amb ella ens estrenem fent rutes per aquesta població i també per la seua comarca, ja que únicament l'havíem trepitjat durant la pujada al Penyagolosa.

Panoràmica de la Lloma Juanito. Just al davant, el Penyagolosa

La ruta s'inicia davant de l'edifici de la Guàrdia Civil de Llucena. Des d'allà comencem a pujar de manera pronunciada seguint el traçat de la carretera CV-190 en direcció a Cortes i no l'abandonem fins el desviament cap a la carretera d'Argelita (CV-193), cap a l'esquerra. Prenem aquest desviament i continuem la nostra ascensió cap al Collet de Ferrís.

 Desviament cap a la carretera d'Argelita (CV-193)

Aqüeducte sobre el Barranc del Batlle

Passem per una fàbrica de ceràmica, i després de deixar-la enrere veiem uns senyals informatius a la dreta de la carretera. Ja estem al Collet de Ferrís. En aquest punt prenem el camí del Soliguer (Soligué), marcat amb senyals blaus i blancs, que puja per sobre les eres de la fàbrica. Poc més endavant, tombem a mà esquerra i no tardem a canviar el sentit de la nostra marxa. El camí es descobreix, deixem enrere el bosquet i marxem per un tallat paral·lel a la carretera CV-193, però uns quants metres per damunt d'ella. 

 Senyals informatius al Collet de Ferrís

 Camí del Soliguer

Vistes des del Camí del Soliguer

Finalment ens tornem a endinsar en un altre bosquet, que ens abocarà al vessant oest d'una muntanya de l'extrem de la Serra de l'Alcora. Des de les altures ja veiem al fons el Mas d'Andreu de Baix. 

Vista del Mas d'Andreu de Baix 

Comencem a descendir per la Solana d'Andreu, creuem el Barranc del Salt del Cavall, i fem cap al Mas d'Andreu de Baix. Hi han dos camins ara. Un va per baix i un altre, tancat amb una cadena, creua la masada pel mig. El camí senyalitzat va per baix, però un gos ens barra el pas i és impossible tirar per allà. Així doncs, passem per la cadena, creuem el mas i eixim novament al camí senyalitzat. Al creuar-lo veiem que a una de les cases diu "Mas d'Encarna". Ho hem comprovat i als serveis cartogràfics sempre apareix com a Mas d'Andreu de Baix. Per tant, l'anomenem així. Amb tota seguretat, la denominació "Mas d'Encarna" és recent.

 Mas d'Andreu de Baix

Punt on ens retrobem amb la senda senyalitzada

Comencem una curta pujada i arribem a un lloc més o menys pla que podria haver sigut una era, amb algunes construccions enrunades, però no ho sabem cert. Continuem i no tardem en arribar a la Caseta de Camanyes. En aquest punt la senda està molt tapada i les herbes ens arriben fins als genolls.

Caseta de Camanyes

Senda

Deixem enrere l'indret i continuem pujant. Poc més endavant ens apareix un encreuament. Girem a mà esquerra en direcció a la Font de l'Esqueix. Pràcticament de seguida hi ha un altre desviament per a anar a visitar la Font del Mas d'Andreu. No l'agafem i continuem recte.

 Desviament cap a l'esquerra

Vista d'Onda durant la pujada 

Finalment, fem cim i prompte ens trobem amb el Mas de la Lloma Juanito. Ací la senda es fa ampla i es converteix en pista de terra.

 Mas de la Lloma Juanito

Corró de pedra al Mas de la Lloma Juanito

Creuem la masada i avancem cap al nord per una plana solitària i desolada. Estem a la Lloma, com l'anomena el servei cartogràfic valencià. L'estatal li diu la Lloma del Rei. I la gent del bloc senderista "xgoterris", l'anomena Lloma Juanito per les indicacions d'uns caçadors amb els quals coincidiren al paratge. Just davant nostre el Penyagolosa s'alça imponent. Si ens fixem, a mà esquerra, veurem el Corral del Soliguer.

La Lloma Juanito. Al fons, el Penyagolosa

Corral del Soliguer

Fem cap a un encreuament. La pista continua cap a l'esquerra. Nosaltres, però, tombem a la dreta, just pel nord del Mas de Sevilla. Primer és pista, però de seguida es converteix en senda. A l'encreuament següent girem a l'esquerra i comencem a baixar abruptament cap al Barranc del Salt del Cavall. En acabar el descens, arribem a una pista. Continuem cap a l'esquerra i de seguida veiem la Font de l'Esqueix, vora el barranc.

 Desviament cap a l'esquerra

Senda descendent cap al Barranc del Salt del Cavall

Després de pegar un parell de glopets d'aigua fresca, mamprenem el camí ascendent per la pista. Quan acabem la pujada, estem a un encreuament. La senda senyalitzada continua a mà dreta. Nosaltres, però, l'abandonem i girem cap a l'esquerra per pista. A banda i banda ens tanca un bosc. No tardem massa en arribar al Mas de l'Hostalet.

 Pista

Mas de l'Hostalet

El deixem enrere i continuem per la pista. Travessem la Lloma del Farro i comencem a baixar en direcció a la carretera CV-190. Avancem cap a l'oest i des d'ací veiem perfectament el Mas del Mosquerí, a dalt, i la Venta Decorosso, a baix.

El Penyagolosa des de la Lloma del Farro

Vista del Mas del Mosquerí

Arribem a la CV-190, en el punt on s'ubica la Venta Marieta, antigament anomenada Venta de Foios. No gaire lluny d'ací hi ha una torre ibèrica. Prenem la carretera cap a la dreta, en direcció descendent cap a Llucena. Uns metres més endavant, en l'anomenada Revolta de la Creu, reprenem la senda amb el PR i el seguim en direcció a la Font de la Roqueta.

Venta Marieta 

Vista del Mas de Rodrigo des de la CV-190

Al principi la senda està un poc malament, però després va millorant. Ara caminem per sota de la Llometa i de la Foia del Mas del Coc. Passem per la font i continuem cap al Mas del Coc. Abans, però, haurem d'atravessar el Barranc del Batlle.

Llit del Barranc del Batlle, a l'altura del Mas del Coc

Mas del Coc

Travessem el Mas del Coc i continuem cap a la Casa de Nelo Faves. La deixem enrere i no tardem en eixir novament a la CV-190, on abandonarem el PR, de moment.

Casa de Nelo Faves

A la nostra esquerra queda el Pla de la Fustera, amb el mas homònim que veurem des de la carretera. Anem baixant per ella, passem per la fàbrica d'embotits de Flor de Villahermosa (Polígon Industrial del Pla de la Fustera), deixem a mà esquerra la Caseta del Cucanyo i agafem novament el PR per a baixar ja cap a Llucena.

Mas del Pla de la Fustera

Caseta del Cucanyo

Llucena des dels Pixaors

Passem pel mig de la Casa de Joano i travessant el Prat i la urbanització la Saera arribem al nucli urbà de la localitat. Ara únicament ens queda tornar al nostre punt d'inici per a donar per acabada la ruta.

Nucli urbà de Llucena

Ací teniu l'enllaç d'aquesta ruta a Wikiloc: http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=9966968 Esperem que la gaudiu!

Comentaris