Calaix d'interior: I... va caure un raig

Hui publiquem una nova entrega de la sèrie Calaix d'interior i, en aquesta ocasió, parlem de la comarca de l'Alt Millars, concretament de les localitats de Sucaina (pel lloc dels fets) i de Ludiente (pels implicats). 

Vista general de Ludiente

Tot va ocórrer l'any 1930 en la zona de la Parreta, a prop dels límits dels termes de Sucaina i Aranyuel. 

Localització de la Parreta

El 25 de juny d'aquell any els lludientins Manuel Flor Andreu, de 42 anys, María Flor Chiva, de 16, i Tadeo Flor Mor, de 5, estaven al mig del camp quan els va sorprendre una forta tempesta. Ràpidament van córrer a buscar refugi al mas més pròxim, el de la Parreta. A dins de l'habitatge estaven els masovers Joaquín Mor Gallén i Regina Mor Chiva. 

Mas de la Parreta (o la Parreta Pequeña), lloc on van ocórrer els fets

Malauradament per a ells, no els va donar temps d'entrar al refugi i, tot just quan hi eren a la porta, els caigué un raig que els fulminà. Després d'uns instants de confusió, Joaquín i Regina van eixir a fora per a auxiliar els ferits. Per Manuel i per Tadeo no van poder fer res: van morir a l'instant. En canvi, Maria continuava viva. Després d'una estona sense reaccionar, la pogueren reanimar.

Vista de Sucaina
Font: http://info.zucaina.net @infozucaina

Per fets com aquests i per la nostra pròpia seguretat cal que, hui en dia, nosaltres, en eixir a la muntanya, ens informem correctament de l'oratge i, en cas de tempestes, més val que ens quedem a casa. Però si ens sobta alguna al mig d'una caminada i no podem tornar enrere, hem de fer saber com actuar. Heus ací aquests consells del Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya: http://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/proteccio_civil/consells_autoproteccio_emergencia/riscos_naturals/tempestes_electriques/.

REFERÈNCIES
ANÒNIM (1930, 26 de juny). Dos muertos por un rayo. ABC, n.8580, p.28.
ANÒNIM (1930, 26 de juny). Dos muertos por un rayo. La Opinión, n.1973, p.3.
ANÒNIM (1930, 28 de juny). Dos muertos por un rayo en Zucaina. El Pueblo, n.13174, p.3

Comentaris

  1. Visc prop de Zucaina i fa temps em cmptaren aquesta historia. A Zucaina està "la Parreta pequeña" (la de la foto) i "la Parreta grande". Em sona que em digueren que va a ser a la Parreta grande. Potser m'equivoque

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Juan! En primer lloc, gràcies per llegir-nos.

      En referència al que ens comentes, als diaris de l'època que se'n fan ressò dels fets únicament es parla del mas de la Parreta i clar, com tu apuntes, a Sucaina estan les masos de la Parreta Grande i de la Parreta Pequeña.

      Nosaltres deduírem que l'accident havia ocorregut a la Parreta Pequeña perquè el mapa de l'Institut Cartogràfic Valencià es refereix a aquesta com a "mas de la Parreta", mentre que anomena "mas de la Parreta Grande" a la Parreta Grande. No obstant això, un mapa del "Instituto Geográfico y Estadístico de España", de l'any 1911, sí que diferencia entre Parreta Grande i Parreta Pequeña.

      Així doncs, i com en aquest tipus d'afers les fonts orals són molt importants, més enllà del que diguen les referències escrites, que poden pecar d'inexactes (per exemple, a un dels diaris consultats es confonia el "mas de la Parreta" amb una suposada dona implicada també en l'accident del raig anomenada "María Parreta", de "Masía Parreta"), és probable també el que dius i els fets hagueren pogut tindre lloc perfectament a la Parreta Grande. Tot és cosa de repreguntar-ho a la gent del poble que coneix la història.

      Gràcies per la teua aportació!

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada