Calaix d'interior: un robatori sacríleg a Peramea

Aquesta setmana us presentem una nova edició de la sèrie Calaix d'interior. En ella us anem a parlar d'un robatori que tingué lloc al poble de Peramea a primeries del segle XX.

Vista llunyana de Peramea, entre 1897 i 1920
Fotògraf: Antoni Bartomeus i Casanovas
Font: Centre Excursionista de Catalunya

Aquesta localitat del Pallars Sobirà, que en l'actualitat compta amb 80 habitants censats segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística, se situa molt a prop de Gerri de la Sal, capital del municipi de Baix Pallars, el qual fou creat el 1969 a partir de la integració de diversos termes de la contrada, entre els quals estava el de Peramea, en un d'únic. 

El 1903, però, l'administració del poble era ben distinta, ja que encapçalava un municipi propi que incloia, a més a més, els nuclis de Balestui, Canals, el Comte, Cortscastell, Llaràs i Pujol. 

Fou aleshores quan la tranquil·litat d'aquest indret pallarès es va veure alterada per un robatori a la seua església parroquial dedicada a sant Cristòfol, tot i que segons Madoz abans ho havia estat també als Sants Innocents (Madoz, 1849: 805). 

Església de Peramea
Font: Enciclopèdia Catalana

La matinada del 8 al 9 de juliol de 1903 uns desconeguts entraren al temple i furtaren una relíquia de la vera creu, dos calzes d'argent i dues patenes també d'argent. A banda, es feren també amb dues culleretes del mateix material i amb una quantitat en metàl·lic que pujava a les 30 pessetes. 

Què va passar amb tot això? És un misteri, ja que la Guàrdia Civil fou incapaç de recuperar el botí. El cert és que, en qualsevol cas, el furt serví per a salvar aquests objectes d'una destrucció pràcticament assegurada, doncs el 29 de juliol de 1936 foren cremats a la plaça de Peramea els objectes de culte de l'església. Tots els veïns van ser testimonis d'allò: no anar a veure la foguera suposava una multa de 100 pessetes.

Interior de l'església de Peramea en l'actualitat
Font: Era d'Ortega

REFERÈNCIES
ANÒNIM (1903, 18 de juliol). Notícias breves. El Ebro: diario de Tortosa, n. 760, p. 2.

ARXIU HISTÒRIC NACIONAL (1938-1944). Causa General de Lérida y su provincia, pieza separada número 251: término municipal de Peramea (Sort). 

BOLETÍN OFICIAL DEL ESTADO (1969, 21 d'abril). Decreto 663/1969, n. 95, p. 5864. 

INSTITUT NACIONAL D'ESTADÍSTICA. Nomenclátor: Población del Padrón Continuo por Unidad Poblacional a 1 de enero de 2015. Disponible en línia a: http://www.ine.es/nomen2/index.do. Consultat el 20 de setembre de 2016.

MADOZ, Pascual (1849). Diccionario Geográfico-Estadístico-Histórico de España y sus posesiones de ultramar, volum XIII. Madrid. 

Comentaris