Calaix d’interior: A tirs per Alcosser

Aquesta setmana publiquem un nou relat de la sèrie Calaix d'interior protagonitzat per un crim que tingué lloc al xicotet poble d'Alcosser de Planes, a la comarca del Comtat, allà per l'any 1887. El que pareixia un agradable dia de festa per a un grup de jóvens acabà en tragèdia quan un d'ells disparà a un altre per l'esquena.

Un carrer d'Alcosser, en data ignota

Tot va passar el diumenge 9 d'octubre de 1887, mentre un grup d'amics recorria els carrers de la localitat guitarra amb ma, animant la jornada. El periodista del diari El Liberal, d'Alacant, ho va relatar d'aquesta manera: 

"El domingo por la tarde fué villanamente asesinado en Alcocer (sic) de Planes un joven de 20 años apodado Pitol, vecino de Beniarrés. Según de público se dice, el hecho ocurrió de la siguiente manera: El desgraciado Pitol y otros mozos del primer pueblo citado iban cantando por las calles de éste tocando la guitarra y cantando alegremente, cuando se unió á dicho grupo un tal Astasia joven de 24 años y vecino de Turballos, quien al poco rato disparó por la espalda á aquél un pistoletazo, cuyo proyectil atravesó la cabeza del Pitol, saliendo por encima de la sien derecha. El infeliz cayó al suelo mortalmente herido (...) Al herido le prodigaron toda clase de auxilios, incluso los espirituales, falleciendo al poco tiempo".

Mentrestant, "el matador huyó enseguida, dirigiéndose á la sierra, pero no sin ser perseguido por los amigos del muerto, que desgraciadamente no pudieron darle alcance". De la seua sort, però, la ploma del periodista ja no en deixà constància, tot i que el jutjat de Cocentaina se'n feu càrrec de la investigació i instruí diligències per tal de portar-lo davant dels tribunals.

REFERÈNCIES
ANÒNIM (1887, 13 d'octubre). Ecos de los pueblos. El Liberal: diario político y de intereses materiales, any II, núm. 520.

Comentaris