El vocabulari de la natura: MORCA

Aquesta setmana incorporem una nova paraula a la sèrie "El vocabulari de la natura". Es tracta de morca, el significat de la qual és <<solatge de l'oli>>, segons el Diccionari Normatiu Valencià (DNV). 

Olivera a prop de la font de Sant Josep d'Eslida, a la serra d'Espadà.

Emprat usualment en plural, morques, deriva del llatí amurca, amb el mateix significat, d'acord amb el Diccionari Català-Valencià-Balear (DCVB). Aquest mot està recollit també al Diccionari de la Llengua Catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (DIEC).

Caminant entre oliveres, a la partida Los Olivares del terme municipal de l'Alcúdia de Veo, 
a la serra d'Espadà.


La morca, bàsicament formada per aigua, és més fosca que l'oli i el seu olor és prou desagradable. Es pot usar com a fertilitzant agrícola.

El líquid de la dreta és l'oli d'oliva. El rosat de l'esquerra, la morca.
Autor: Giancarlo Dessí

Tot i que el DCVB assenyala que la seua coneixença és general a tot el domini lingüístic, en la pràctica hui en dia no està massa estesa, sobretot per fer referència a un element molt concret i també perquè existeixen paraules que s'utilitzem com a sinònims. Per exemple, solatge, pinyolada o oliassa.

Com a apunt, vos interesse el procés d'obtenció de l'oli? Una explicació senzilla la trobareu en aquest enllaç http://www.accac.cat/compartit/documents/OLI_ESCOLES.pdf

REFERÈNCIES:
ALCOVER-MOLL. Diccionari Català-Valencià-Balear. http://dcvb.iecat.net
ACADÈMIA VALENCIANA DE LA LLENGUA. Diccionari Normatiu Valencià. http://www.avl.gva.es/dnv
INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS. Diccionari de la Llengua Catalana. http://dlc.iec.cat

Comentaris