El vocabulari de la natura: CÓM

Aquesta setmana actualitzem el bloc amb una nova publicació de la sèrie El vocabulari de la natura. Hui anem a parlar-vos del mot "cóm", substantiu i amb accent, i no de "com", adverbi i sense accent. Tant el Diccionari de la Llengua Catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (DIEC) com el Diccionari Normatiu Valencià de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (DNV) remeten la definició a la d'obi i a la de gamella, respectivament. Per la seua banda, el Diccionari Català-Valencià-Balear si que recull la  definició a la seua entrada: "recipient rústic on es posa el menjar o abeurall dels animals domèstics, i principalment del porc".

Un cóm
Font: "Com i Canal 3" by Jordi Malanyeu - Treball propi. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Com_i_Canal_3.jpg#/media/File:Com_i_Canal_3.jpg

El mateix DCVB comenta que el cóm sol ser de fusta. Tanmateix, també hi poden haver de pedra o d'altres materials, tal com veiem en la fotografia de sota d'aquestes línies, que es correspon amb l'anomenat cóm el Tarter, a la parròquia de Canillo, principat d'Andorra.

Cóm el Tarter, a la parròquia andorrana de Canillo

Pel que fa als sinònims d'aquest mot, a banda dels dos esmentats abans, també podem anomenar gamelló, conca, aigüera o, directament, recipient.

Font del Cóm, a la serra del Pi, entre Hortoneda i la torre del Senyús, 
al terme de la Conca de Dalt (Pallars Jussà).

D'acord amb el DCVB, cóm deriva del gàl·lic cŭmbos, que significa "corbat, còncau", i la zona geogràfica on es coneix aquesta paraula es concentra al voltant d'Andorra, el Pallars, la Ribagorça, el Ripollès, el Berguedà, l'Urgell, la Segarra i el Penedès. Així que, si aneu per allà i us diuen "de les vores del cóm, no n'hi ha cap de gras" volen dir-vos que sou un poc finets amb el que mengeu. Però tampoc cal que us arriben a dir que "ets de morros al cóm", o siga, que farteu massa. 

REFERÈNCIES:
ALCOVER-MOLL. Diccionari Català-Valencià-Balear. http://dcvb.iecat.net
ACADÈMIA VALENCIANA DE LA LLENGUA. Diccionari Normatiu Valencià. http://www.avl.gva.es/dnv
INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS. Diccionari de la Llengua Catalana. http://dlc.iec.cat
LAROUSSE. Diccionaris.cat http://diccionaris.cat

Comentaris