Calaix d’interior: Un robatori mortal a Daya Nueva

Aquesta setmana us presentem una nova edició de la sèrie Calaix d'interior, en la que ens fem ressò d'un robatori que acabà malament al poble de Daya Nueva, a la comarca del Baix Segura. Era l'any 1912 i la notícia ha arribat als nostres dies gràcies als periodistes de La Correspondencia de España, que van donar compte dels fets. Un grup de desconeguts entrà a un corral a furtar aus i acabaren assassinant a un home del poble.

Daya Nueva a primeries del segle XX

En aquella època, a la localitat Daya Nueva, el nom de la qual, com fan notar Coromines i Barceló, prové de l'àrab al-daya, "el llogaret", hi vivien pels volts de les 700 persones, 699 segons la Guía práctica de Alicante y su provincia editada l'any 1908.

La cosa va anar que "varios malhechores intentaron robar aves de un corral". Tanmateix, no en foren prou, de sigilosos, perquè els veïns se n'assabentaren de la malifeta i "desde una ventana les intimidó José Vázquez, y en ayuda de éste acudieron José Pertrissa y un hijo suyo".

En veure's sorpresos, "los ladrones emprendieron la fuga". Però resultà que "uno de ellos, al huir, abandonó un saco lleno de objetos de procedencia sospechosa" i "al mismo tiempo hizo un disparo de arma de fuego". Dissortadament, "el proyectil alcanzó, hiriéndole en el pecho, á Jaime Pertrissa, que desde la puerta de una barraca próxima al corral presenciaba la escena".

L'home va morir, "dejó de existir á los pocos momentos", ja que "le atravesó la bala el pulmón". Els delinqüents aconseguiren fugir d'allà sense ser capturats i "nada se sabe hasta ahora de los malhechores fugitivos". Ni res més va saber-se d’ells, almenys les cròniques de l’època no en donen notícia de la seua sort ni tampoc de res més relacionat amb aquesta tragèdia.

REFERÈNCIES
ANÒNIM (1908). Guía práctica de Alicante y su provincia. Madrid: Antonio Marzo.

ANÒNIM (1912, 12 de març). Hazaña de unos malhechores. La Correspondencia de España, n. 19.753, p. 4.

Comentaris