Capvespre de tardor a la mola de Lord
Ho hem de confessar. Ens agrada la muntanya. Potser mai ho heu notat. Potser fins i tot haureu pensat que som més de rostir-nos a la voreta de la mar... . Ara de veres, els boscos, les sendes, els masos, les ermites, les comes, els cims, les costes, els rius, tots ells ens tenen corpresos. Intentem que ens atrapen al seu si el màxim de temps possible, que no sempre és tot el que ens agradaria.
La tardor és una de les nostres estacions predilectes de l'any per a practicar el senderisme. Certament és l'anunci que la vida mor mentre el temps avança vers l'hivern. Els arbres perden les fulles, els óssos se'n van a jaure, els cims són vestits de blanc. Ara bé, mentre això no passa, en eixes setmanes clau que van des que la calor desapareix esmorteïda entre tempestes fins que el fred colpeja com una mà oberta contra una galta, la paleta de colors que ens regala la natura és digna d'admirar. Verds, grocs, ocres, marrons. La terra l'olorem humida després de les pluges del setembre i l'octubre. És encisador, tot plegat.
El Sol ja feia estona que s'havia amagat darrere de les muntanyes quan aplegàrem a l'ermita de sant Serni del Grau, o de Vilamantells, al Solsonès. És una esglesiola romànica a poc menys de 1.050 metres d'altura sobre el nivell de la mar i situada en una planura propera al poble de Sant Llorenç de Morunys, tot i formar part del municipi veí de Guixers. Enfront para la masia de cal Martí, mentre que el nucli de Vilamantells queda un poc més separat. No se sent ni una ànima. Només un cavall espantat per la nostra arribada renilla. Res més.
Els vells murs de l'ermita ens reben callats, de la mateixa manera que han donat la benvinguda a les milers i milers de persones que els han contemplat al llarg dels segles. Sant Serni és tancada, i ho és també el seu cementeri.
L'altar el té orientat vers llevant, els peus a ponent. La porta també mira en aquesta última direcció, tot i que al mur meridional encara observem les restes d'una porta desapareguda. La façana, coronada per una espadanya per a dues campanes, només en té una, de campana.
Prompte farà mil anys que aquesta església hi és ací, esguardant als qui, com nosaltres, només hi hem fet parada mentre pugem vers el santuari de la Mare de Déu de Lord, on retrobem el Sol; on el rei dels astres ens diu definitivament adéu per darrere de les muntanyes, i fins demà si Déu ho vol. Hi fem cap després d'ascendir un costerut camí en ziga-zaga pel grau de Lord. A l'esquerra, l'embassament de la llosa del Cavall, sobre el riu Cardener.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada