El vocabulari de la natura: SEIX

Aquesta setmana incorporem al nostre vocabulari de la natura una paraula ben present a la toponímia del bloc occidental del nostre domini lingüístic i que, de fet, nosaltres vam aprendre de veure-la una i altra vegada als mapes cartogràfics. Ara bé, ni el Diccionari de la Llengua Catalana (DIEC) de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) ni el Diccionari Normatiu Valencià (DNV) de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) la contemplen. Sí que ho fa, en canvi, el Diccionari Català-Valencià-Balear (DCVB), tot i que assenyala que el terme és, precisament, un topònim i, a banda, un llinatge. Ens referim a 'seix', mot que, tal com assenyala Joan Coromines, significa "serrat allargat".

La pista d'Areny de Noguera a Berganui i Suerri en passar per la partida del Seix

L'origen d'aquesta paraula, segons el DCVB, l'hem de buscar al llatí saxu, que vol dir "penya". Tanmateix, Coromines defensa que deriva d'una forma indoeuropea *sassio. En qualsevol cas, la paraula ha fet fortuna a la toponímia de l'Alt Urgell i, sobretot, del Pallars Jussà, així com de la comarca de la Ribagorça. D'aquesta manera, Seix és un poble del municipi de Montferrer i Castellbò, a l'Alt Urgell, a banda de ser el nom d'un riu que passa per aquest llogaret. És anomenada Seix, per una altra banda, una partida situada entre la caseria dispersa de Vilanoveta i el poble d'Aramunt, al Pallars Jussà. En aquesta mateixa comarca, Lo Seix és el topònim també d'altres situades entre Esplugafreda i Orrit, a Serradell o a Eroles. En plural, designa un indret entre Salàs de Pallars i Sensui, un altre entre Sant Adrià i Talarn o un altre a prop de Sant Martí de Canals. 

A l'altra banda del riu Noguera Ribagorçana, el puiet del Seix i la partida del Seix són al terme d'Areny de Noguera, comarca de la Ribagorça, així com la font del Seix. Més al sud, el Seix és una partida situada entre Camarles i Deltebre, al delta de l'Ebre, comarca del Baix Ebre. Al País Valencià, la Seix és una masia del terme d'Ontinyent, a la Vall d'Albaida. També el nom del poble de Sax, a l'Alt Vinalopó, podria vindre d'aquesta paraula.

REFERÈNCIES

ACADÈMIA VALENCIANA DE LA LLENGUA. Diccionari Normatiu Valencià. avl.gva.es/dnv

ALCOVER-MOLL. Diccionari Català-Valencià-Balear. dcvb.iecat.net

COROMINES, Joan (1995). Onomasticon Cataloniae. Barcelona: Curial Edicions.

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS. Diccionari de la Llengua Catalana. dlc.iec.cat

Comentaris