El vocabulari de la natura: ARTIGA

Aquesta setmana incorporem la paraula 'artiga' al nostre particular vocabulari de la natura. Diu d'ella el Diccionari de la Llengua Catalana (DIEC) de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) que es tracta d'un "tros de terra artigada". De manera més extensa, el Diccionari Normatiu Valencià (DNV) de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) manifesta que una artiga és "tros de terra, anteriorment cobert de bosc o de matolls, que s'ha preparat per al conreu, especialment llevant els arbres i cremant el sotabosc i el matoll en muntons que després s'escampen perquè les cendres servisquen d'adob per a la terra". Aquesta última caracterització coincideix amb la proporcionada pel Diccionari Català-Valencià-Balear (DCVB), que assenyala que es tracta d'un "tros de terra arrabassat profundament i amb l'arbúcia cremada, en preparació per esser sembrat de bell nou".

D'altra banda, segons el mateix DCVB, el terme que ens ocupa és conegut tant al País Valencià com a Catalunya. Prova d'açò és la presència del mot 'artiga' en nombrosos topònims valencians i catalans. Així, l'Artiga és el nom d'una partida del terme d'Eslida, ja al límit amb Aín, a la serra d'Espadà, comarca de la Plana Baixa. També l'Artiga dóna nom a un paratge de la localitat veïna d'Artana. Igualment, en aquesta mateixa comarca, l'Artiga és una partida de Ribesalbes, afrontant ja amb el terme de Fanzara, a l'Alt Millars. El tossal, la cova, el toll i la partida de l'Artiga paren al terme de Costur, a l'Alcalatén, vora la carretera de Vilafamés. Entre d'altres exemples més, a Vistabella del Maestrat, a l'Alt Maestrat, tenen l'avenc de l'Artiga i el barranc de l'Artiga és a Castell de Cabres, al Baix Maestrat.

A l'Artiga de Ribesalbes, a la Plana Baixa, s'observa com va ser abancalat el paratge per a conrear-lo (Visor GVA)

Mentrestant, a Catalunya, Artiga és el nom d'un llogaret del terme de Vilaller, a la comarca de l'Alta Ribagorça. Endemés, de partides de l'Artiga en tenen a Juncosa, a les Garrigues, i a Àger, a la Noguera. La canal de l'Artiga Plana és al terme de la Torre de Capdella, a la Vall Fosca, al Pallars Jussà. A Arbúcies, a la Selva, hi compten amb la partida i amb la font de l'Artiga Llarga.

Pel que fa a l'etimologia d'aquest terme, que també existeix en aranès, en aragonès i en castellà, el DCVB assenyala que podria derivar d'una paraula gàl·lica *artīca, amb el mateix significat.

REFERÈNCIES

ACADÈMIA VALENCIANA DE LA LLENGUA. Diccionari Normatiu Valencià. avl.gva.es/dnv

ALCOVER-MOLL. Diccionari Català-Valencià-Balear. dcvb.iecat.net

INSTITUT CARTOGRÀFIC I GEOLÒGIC DE CATALUNYA. Visor VISSIR. www.icc.cat/vissir3/

INSTITUT CARTOGRÀFIC VALENCIÀ. Visor TERRASIT. visor.gva.es

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS. Diccionari de la Llengua Catalana. dlc.iec.cat

Comentaris