Te de roca

Una setmana més tornem a actualitzar el nostre blog amb una entrada dels usos de les plantes a Onda. En aquesta ocasió ho fem en dimecres, perquè com tots sabeu, el proper divendres comença la Fira d'Onda i, com ja vam anunciar, Camins en la natura va a agafar-se vacances durant la setmana gran de la Vila.

Hui hem preparat, amb la documentació del doctor Garcia-Molina, una xicoteta ressenya de la planta Jasonia glutinosa, coneguda a Onda, indistintament, amb els noms de Té de monte i de Te de roca. La denominació normativa en valencià és Te de roca, malgrat que en trobem d'altres molt variades i també acceptades com ara Te d'Aragó, Te roquer o Te de serra. Té de monte és un castellanisme què, actualment, és predominant a la nostra Vila, a pesar que el nom comú de la planta en llengua castellana és també Té de roca, com en valencià.


Fonamentalment, les infusions de la Jasonia glutinosa s'ha emprat a Onda per a guarir els mals de panxa. Tal vegada algú haja de prendre nota d'aquesta planta i del seu ús al llarg de la setmana de la Fira d'Onda i en els dies posteriors a la finalització de la mateixa, després dels excesos de les festes.


I nosaltres fiquem el punt i final a l'actualització, un tan atípica, de hui dimecres. Tornarem al blog el proper cap de setmana del 3 i 4 de novembre per a pujar el primer dels nostres programes senderistes. Recordeu: el divendres 2 de novembre a les 22:15 hrs. teniu tots una cita amb Camins en la natura a OndaTeVe. Estrenem nova temporada.
Només ens queda dir: VISCA LA FIRA D'ONDA! i en veu més baixeta... Sou per vostra santitat, contra els trons la protectora: Siau nostra defensora, Bàrbera en la tempestat (tan de bo no ens ploga massa).

Comentaris