Calaix d'interior: Pel pas d'un ramat
Aquesta setmana vos presentem una nova edició de Calaix d'interior. Hui anem a contar els fets que ocorregueren a Xodos el 17 de juny de 1913 i que tingueren com a resultat un mort i dos ferits. I tot, pel pas d'un ramat.
Xodos és un dels pobles més elevats del País Valencià, a més de 1.060 metres sobre el nivel de la mar. Ara compta amb uns 100 habitants, però el 1910 en tenia 954 de fet i 267 habitatges. Un indret ben tranquil, al recer per l'oest del massís del Penyagolosa i pel sud obert al Pla de la Vega. La pau que regnava allà es va trencar un dia del sisé mes de l'any.
Vista llunyana de Xodos (no sabem la data de la fotografia)
(Font: Coordinadora de l'Alcalatén http://coordinadoradelalcalaten.blogspot.com.es/2012/02/mostra-cultural-2012-en-xodos.html)
Els fets tingueren lloc d'aquesta manera.
El 16 de juny de 1913 l'acabalat propietari xodenc José Porcar Centelles, de malnom el Benito, acompanyat pel seu fill Luis Porcar Vicent i per un criat, féu passar el seu ramat per una finca propietat d'un altre acabalat del poble, Adrián Navarro Vicent. Açò no li va fer gens de gràcia a l'amo de les terres, qui va advertir a José que no ho tornara a fer. No sabem exactament com va quedar la cosa, però pel que sembla no s'apanyaren gaire bé.
El dia següent, Adrián es va decidir a evitar el pas dels animals de José per la seua finca, de la manera que fóra. Així doncs, s'armà de tres escopetes i esperà a que arribaren els tres infortunats, amagat darrere una paret. Efectivament, com pensava, el ramat tornà a endinsar-se en la seua finca. Per tant, quan va tindre a prop els hòmens, isqué del seu amagatall i disparà a boca de canó a José. Les cròniques de l'època diuen que la bala li va travessar el cor i que va morir a l'acte.
Sense temps a reaccionar, amb una altra escopeta, aquesta de perdigons, disparà contra Luis, el fill. El ferí a la cara, al coll i als muscles.
Amb la tercera de les escopetes volia disparar-li al criat, el qual va tindre temps de fugir corrents cap al poble, on donà part del que acabava de succeir.
En arribar la notícia del crim a Castelló de la Plana, els doctors Clarà i Bellido ficàrem rumb cap a Xodos per tal d'auxiliar a Luis. Afortunadament, les seues ferides evolucionaren bé i es va guarir.
Adrián Navarro va ser detingut però desconeixem quin va ser el seu destí.
Després d'aquests fets, Luis va continuar dedicant-se al ramat. En aquest sentit, durant la Guerra Civil Espanyola, els dirigents republicans de Xodos l'obligaren a donar part del seu ramat així com a lliurar una determinada quantitat de diners.
Vista actual de Xodos
(Font: Restaurant Porcar http://restauranteporcar.blogspot.com.es/2013/01/xodos.html)
ANÒNIM (1913, 18 de juny). Asesinato de un propietario. El Imparcial, n. 16637, p.4.
ANÒNIM (1913, 19 de juny). Crimen en Chodos. El Restaurador, p.3.
ANÒNIM (1913, 21 de juny). El crimen de Chodos. Diario de Valencia, p.3.
ANÒNIM (1913, 5 de juliol). Chodos. El Restaurador, p.2.
ARXIU HISTÒRIC NACIONAL (1941/1942). Causa General de Castellón de la Plana, ramo separado de Chodos.
CASTELLÓ (1913, 18 de juny). Castellón. La Vanguardia, p.12.
CASTELLÓ (1913, 19 de juny). Castellón. La Vanguardia, p.11.
YÁÑEZ (1913, 18 de juny). Padre asesinado é hijo herido. El Pueblo, n.7744, p.1.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada