Fuentes - Corrals de las Hoyas - La Bailía - Font del Riu - Pozo Negro - Font del Zuro - Fuentes

Aquesta setmana vos presentem una ruta senderista que transcorre pels termes de les Fonts d'Aiòder (en castellà, i oficialment, Fuentes de Ayódar; i a partir d'ara, Fuentes) i Torralba del Pinar, a la comarca de l'Alt Millars, dins del Parc Natural de la Serra d'Espadà. Feia ja anys que no trepitjàvem el terme municipal de Fuentes i fou tot un goig tornar-hi.

Església de Sant Roc, a Fuentes, punt d'eixida de la ruta

La ruta s'inicia enfront mateix de l'Església de Sant Roc de Fuentes. Des d'allà eixim per la carretera en direcció a Aiòder. Uns 300 metres més endavant, ens incorporem a mà dreta a una pista que baixa i creua el riu d'Aiòder. Passat aquest, en la següent intersecció, girem cap a l'esquerra i comencem a pujar. A mesura que ascendim, les vistes sobre la població de Fuentes augmentaran en bellesa. 


Pista a la dreta de la carretera

Creuant el riu d'Aiòder

Vista de Fuentes

Novament, en la següent bifurcació de pistes, continuem a mà esquerra. Per ací, no tardarem en aplegar als Corrals de las Hoyas. 


Corrals de las Hoyas

Continuem avançant i, poc més endavant, passem per la Bassa (i abeurador) de la Bailía. Finalment, fem cap a la Bailía (704 m.s.n.m.). Ací trobem un vell corral en ruïnes i també uns senyals informatius. 

 Bassa i abeurador de la Bailía

 La Bailía

Corral en ruïnes a la Bailía

Agafem direcció Fuentes, per una alta pista, cap a l'oest. De seguida, comencem a baixar. Ignorem els senyals d'informació següents i continuem per la pista, envoltada de pinar. 

Vista

Uns metres més endavant, girem bruscament a mà esquerra per una pista secundària, senyalitzada amb un xicotet indicatiu. Baixem encara més i arribem a un indret que sembla sense eixida. Si ens fixem hi ha una xicoteta senda que naix cap a l'oest i que en el seu primer tram està una miqueta tapada. Ens acabem d'incorporar al terme municipal de Torralba del Pinar.

Desviament a l'esquerra

Avancem per aquest sender, extraordinari mirador des d'on guaitar àmplies extensions muntanyenques dels termes de Torralba i de Fuentes. Finalment, fem cap a la pista que uneix ambdues poblacions, no gaire lluny del nucli de Torralba. Ací trobem dues xicotetes cavitats anomenades Coves del Riu o Cova del Balaguer (http://www.cuevascastellon.uji.es/ES6D01.php?id=5630) i Cova del Balaguer-2 (http://www.cuevascastellon.uji.es/ES6D01.php?id=5631).

Vistes des de la senda

 Vista de les Coves del Riu

Continuem per la pista en direcció Fuentes. Prompte ens topetarem la Font del Riu (http://www.fuentesdeayodar.com/parajes/fuentes.htm), naixement del riu d'Aiòder. En aquesta zona fan frontera els termes, i ens incorporem de nou al de Fuentes.

 Cartell indicatiu de la Font del Riu

Veiem des de dalt des de la pista el Pozo Negro (http://www.fuentesdeayodar.com/parajes/pozos.htm) i continuem cap a la Font del Zuro (http://www.fuentesdeayodar.com/parajes/fuentes.htm). Ens aturem en ella per a refrescar-nos i ja agafem la seguida per la pista fins a arribar al nucli urbà de Fuentes, on donem per acabada la ruta.

 Vista del Pozo Negro

 Font del Zuro

Vista de Fuentes

Ací vos deixem l'enllaç d'aquesta ruta a Wikiloc: http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=9536477

Comentaris