L'Alcora - Font Nova - Molí de Matraca - Ermita de Sant Vicent - Serra de l'Alcora - Ermita de Sant Cristòfol - Ermita del Calvari - L'Alcora

Aquesta setmana vos presentem una nova ruta per la comarca de l'Alcalatén. Hem visitat la seua capital, l'Alcora, i hem fet un tomb per tres de les seues ermites aprofitant el recorregut SL-CV 90. Esperem que vos agrade!

L'Alcora vista des de la muntanya de Sant Cristòfol

La ruta s'inicia als Jardins de la Vila de l'Alcora, ubicats tot just darrere de l'Ajuntament. Des d'allà eixim cap al carrer de la Bassa, en direcció al Passeig de Baix la Vila. El recorrem i gaudim de les vistes que ens ofereix sobre el riu de l'Alcora i de l'imponent tallat que s'alça a la nostra esquerra, amb la part de darrere de les cases ubicades al carrer del Venerable Bertran. Finalment fem cap als Llavadors de Sant Miquel. 

 Jardins de la Vila

 Passeig de Baix la Vila

Llavadors de Sant Miquel

Continuem baixant recte per una zona recentment urbanitzada i encara sense habitatges. Tombem a mà esquerra quan pel carrer del Penyagolosa i, després, en el mateix carrer a la dreta. Creuem el carrer del País Valencià i eixim al carrer de la Font Nova. Davant nostre veiem unes escales. Les baixem i girem a l'esquerra. De seguida veiem la Font Nova, allà on s'ajunten el barranc de Sant Vicent i el riu de l'Alcora. 

Font Nova

Continuem recte, però de seguida girem a mà esquerra i comencem a pujar. Passem junt al Molí de Matraca i fem cap a una pista. Recte arribem a uns senyals informatius del SL-CV 90, i també del PR-120. Agafem la direcció "Ermita de Sant Vicent". Just al nostre darrere deixem un aqüeducte sobre el barranc de Sant Vicent.

Aqüeducte sobre el barranc de Sant Vicent

Després d'uns metres de camí pel llit del barranc, anem cap a l'esquerra per una senda que puja i que està marcada amb els senyals del PR. Poc més endavant, trenquem a mà dreta i ens endinsem en una bonica senda que travessa un bosc i deixa a la dreta uns metres més avall, el barranc de Sant Vicent. En acabant, eixim al camí de Sant Vicent (pista asfaltada). Des d'ací únicament ens queda seguir fins a l'Ermita del sant, construïda entre 1598 i 1609. En aquest enllaç hi trobareu més informació: http://www.lalcora.es/ca/content/ermita-sant-vicent

 Senda

Ermita de Sant Vicent 

Arribats a l'Ermita tornem a veure uns senyals del SL-CV 90. Els seguim en direcció a l'Ermita de Sant Cristòfol, per una pista que deixa l'edifici religiós a mà dreta. Poc més endavant la pista es bifurca. Nosaltres agafem la de l'esquerra, que comença a pujar. Ara ens estem endinsant ja a la serra de l'Alcora, pel seu extrem oriental. 

Desviament a mà esquerra

Aquesta pista està una miqueta solsida i té moltes pedres soltes, per la qual cosa no és del tot còmode avançar per ella. Després d'uns minuts de pujada, a mà dreta ens ix una senda marcada que hem d'agafar. El camí ací es ben bonic. Veiem unes altures a mà dreta de les quals estem separades pel barranc de Sant Vicent. Finalment fem cim a una lloma d'uns cinc-cents metres d'altura. Des d'ací podem gaudir d'unes bones vistes dels pics de l'Espadà, dels Prats, de l'Ullal o del Racó de Bufa. 

 Senda

Vista de la serra d'Espadà

Continuem cap a l'oest durant uns metres, fins trobar uns senyals que ens faran tombar 180 graus i agafar una senda que va per l'altre costat de la lloma, deixant al darrere Aixart, en direcció al Mal Passet. Des d'ací podem distingir perfectament cims altmillarencs com el Turio o la Penya Saganta.

 Senda cap a l'Ermita de Sant Cristòfol

Inscripció

La senda es converteix en pista i finalment eixim a la urbanització edificada al cim de la muntanya de Sant Cristòfol. Girem a l'esquerra per un carrer asfaltat i finalment fem cap, sense desviar-nos, a l'Ermita de Sant Cristòfol, del segle XVII (http://www.turismelalcora.es/73005_va/Ermita-de-Sant-Cristòfol/). També allà veiem ruïnes d'un fortí de la III Guerra Carlina, tot i que es remunta el seu origen a la I (https://ca.wikipedia.org/wiki/El_Fort_de_Sant_Cristòfol_(l%27Alcora)).

 Vista de l'Ermita de Sant Vicent des dels voltants de la de Sant Cristòfol

Ermita de Sant Cristòfol


Baixem pel camí vell de Sant Cristòfol, ara molt ben condicionat, fins a l'Ermita del Calvari (http://www.lalcora.es/ca/content/ermita-del-calvari) de finals del segle XVII, que està únicament a cinc-cents metres de l'anterior. 

 Camí vell de Sant Cristòfol

Ermita del Calvari

Arribats al Calvari de l'Alcora, ens incorporem al nucli urbà de la localitat i baixem en direcció als Jardins de la Vila, on havíem començat la ruta i on fiquem el seu punt-i-final.

Per a acabar, sota aquestes línies teniu el mapa de la ruta i el seu enllaç a Wikiloc: http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=10307798

Comentaris