Grau de Moncofa - Riu Belcaire - Biniesma - La Torre - L'Estanyol - L'Alqueria - La Ratlla - El Ràfol - Senda l'Om - Riu Belcaire - Grau de Moncofa

Aquesta setmana vos presentem la nostra primera ruta a la vora de la mar, en la qual visitem la zona sud del terme municipal de Moncofa, fins a la ratlla amb el terme de Xilxes. Aprofitem ara que s'apropa l'estiu per a convidar-vos a gaudir d'aquest camí. 

Platja del Masbó, al Grau de Moncofa, punt d'eixida i d'acabament de la ruta

La ruta s'inicia en l'encreuament del carrer de Fuerteventura amb l'avinguda Mare Nostrum, del Grau de Moncofa. Des d'allà, deixant a mà esquerra la platja del Masbó, que aquest estiu de 2016 tindrà bandera blava, avancem cap al sud fins al final de l'avinguda. Aleshores tombem a mà dreta pel carrer Tamarit. De fet, ens estem movent per la partida del Tamarit, molt urbanitzada i transformada, però on encara hui sobreviu una reduïda zona humida pels volts del llit del riu Belcaire, o riu de la Vall d'Uixó. El nom d'aquesta zona del terme moncofí podria tindre el seu origen en el fet d'haver abundant ací en el passat el tamarit o tamariu, un arbust que suporta la salinitat del sòl i pot crèixer a prop de la mar.

Finalment, en la intersecció del carrer Tamarit amb la séquia de l'Illa, girem a l'esquerra per l'avinguda de la Generalitat. La seguim, vorejant la séquia de l'Illa i ens incorporem en acabant al carrer de Segòvia (recte).

 Final de l'avinguda Mare Nostrum

El Tamarit

En arribar al final del carrer, girem a l'esquerra per a deixar enrere ja la zona urbanitzada i endinsar-nos pel camí de Biniesma, cap a la Torre. Creuem el riu Belcaire i, sense desviar-nos en cap moment, eixim al camí de les Cabres. El prenem en direcció est cap al càmping Los Naranjos i la urbanització de la Torre. 

 Darrers metres del riu Belcaire, abans de la mar

 Camí de Biniesma

Càmping "Los Naranjos"

Quan arribem a les cases, anem a la dreta pel camí dels Serradals, en direcció sud. Just a mà esquerra, poc abans d'arribar a la urbanització de l'Alqueria, ens queda l'Estanyol. Entrem en aquesta urbanització per l'avinguda d'Aragó i la travessem sencera. Finalment apleguem al camí de la ratlla de Moncofa i Xilxes.

 Camí dels Serradals

Final de la urbanització "L'Alqueria", en la ratlla de Moncofa i Xilxes

Seguim aquest camí a la dreta, cap a l'oest. No el veiem, però mentre avancem amb les muntanyes de la serra d'Espadà al nostre davant, a la dreta queda el jaciment romà de l'Alqueria, on s'han trobat restes ceràmiques i d'altres materials dels segles III i IV d.C. Fem cap al camí del Ràfol, el qual ens porta de nou al camí de les Cabres. L'agafem, però ara cap a l'oest per a anar a buscar la senda l'Om.

 Camí del Ràfol

Camí de les Cabres

Senda l'Om

Caminem per la senda l'Om, en alguns punts envoltats d'alts canyars, i arribem al riu Belcaire novament. El creuem i continuem fins al camí del Tros de la Vila. Girem a l'esquerra i ja fem cap a la zona urbanitzada del Grau de Moncofa. Des d'ací sols queda aplegar fins al nostre lloc d'eixida on acabem la ruta. De ben segur que si haguérem fet aquest camí fa quinze anys, haguérem vist menys asfalt. 

Camí del Tros de la Vila

Per a acabar, ací us deixem ele enllaços d'aquesta ruta a Wikiloc. Esperem que la gaudiu! http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=10471542 i http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=10471680

Comentaris