Calaix d'interior: una princesa asteca als Pirineus

Aquesta setmana us presentem una nova edició de la sèrie Calaix d'interior en la qual viatgem fins a la comarca de l'Alt Urgell, concretament al poble de Toloriu. 


Parlar d'aquesta localitat a l'edat Mitjana és sinònim de parlar de la casa dels Grau, o Guerau, que havia comprat terres allà i que cap a primeries del segle XV ja s'havia establert per complet, sent el cap de la casa Guillem V de Guerau. Unes quantes generacions més tard, i ostentant ja el títol de barons de Toloriu, Joan III de Grau es va casar amb Angelina de Ribó, nascuda a Artedó, a la mateixa comarca. 


D'aquest matrimoni va nàixer en Joan IV de Grau i Ribó qui, com a capità de Ferran II d'Aragó, es va embarcar en l'aventura americana d'Hernan Cortés. Salpà amb ell de l'illa de Cuba a finals del 1518 en direcció al que hui dia coneixem com a Mèxic. I allà es va amistançar amb una de les filles de l'Emperador asteca Moctezuma, Xipahuatzin. 

En acabar la seua empresa americana, decidí tornar-se'n a la seua terra, acompanyat, però, de la seua princesa amistançada. Les sangs catalana i asteca es van mesclar en nàixer el maig de 1536 el fill de la parella, Joan Pere de Grau i Moctezuma, batejat el dia 17 d'aquell mes a l'església de sant Jaume de Toloriu. 

En Joan de Grau i Moctezuma, príncep asteca

Poc de temps després, tanmateix, Xipahuatzin, reanomenada Maria, es va morir: era el 10 de gener de 1537. Va ser soterrada al mateix temple on, mig any abans, havia estat batejat el seu únic fill conegut. Dissortadament, la seua tomba fou saquejada i destruïda el 1936. Tant aquesta com la propietat familiar de casa Bima, o masia Vima, van ser sospitoses d'amagar, durant segles, un gran tresor asteca que, a hores d'ara, encara no ha aparegut enlloc. 

Localització del mas de Vima, o masia Vima, o casa Bima, respecte de Toloriu.
Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya


REFERÈNCIES:
INSTITUT CARTOGRÀFIC I GEOLÒGIC DE CATALUNYA. Visor Vissir. Disponible en línia a: http://www.icc.cat/vissir3/.

PONS, Ventura (2011). Els meus, i els altres. Barcelona: Raval Edicions.

SOLER, Jordi (2008, 13 d'abril). El secreto catalán de Moctezuma. El País, n. 11.261. Disponible en línia a: http://elpais.com/diario/2008/04/13/eps/1208068016_850215.html. Consultat el 9 de juliol de 2016.

TOLORIU. El temple y Toloriu. Disponible en línia a: http://www.toloriu.com/temple-toloriu_cast.html. Consultat el 11 de juliol de 2016.

VINALS (2011). Joan de Grau i Ribó. Disponible en línia a: https://ca.wikipedia.org/wiki/Joan_de_Grau_i_Ribó. Consultat el 10 de juliol de 2016.

Comentaris