Calaix d'interior: incendi a Aín

Aquesta setmana publiquem una nova edició de la sèrie Calaix d'interior, en la qual és protagonista la localitat d'Aín, enclavada a la serra d'Espadà, per un incendi forestal que va patir el setembre de l'any 1901.

La localitat d'Aín en l'actualitat

Malauradament, aquest darrer estiu, l'Espadà es va convertir en notícia per un incendi forestal que s'inicià a la vora del camí d'Artana a Onda, penetrà en el Parc Natural i cremà més de 1.500 hectàrees. Tanmateix, açò no és la primera vegada que passa, tot i que desitgem que haja estat l'última. Així doncs, al llarg de la història el foc ha cremat en aquesta Serra, per exemple, l'any 1994, el 1985, el 1980, ... .

Portada del 12 de juliol de 1985 del diari Mediterráneo.

El cas que ens ocupa hui, com hem dit, és molt més llunyà en el temps que aquestes dates: es remunta al 1901. El 4 de setembre d'aquell any es va declarar un incendi forestal al terme municipal d'Aín. La mà de l'ésser humà, també aquesta volta, hi va ser present.

Les flames s'iniciaren a una carbonera controlada per dos xiquets i situada en un terreny farcit de sureres. El vent va fer la resta. Ràpidament, l'incendi es va estendre a unes muntanyes propietat de l'Estat.

Aín, entre 1967 i 1978
Fotògraf: Mario Guillamón Vidal
Font: Espadàniques

En aquella època, l'Espadà encara estava mal comunicat i no fou fins a la matinada del 4 al 5 que l'alcalde d'Onda es va assabentar del foc i va donar avís per telèfon a les autoritats de Castelló. Al matí següent, el secretari interí del govern espanyol a la província i un comissari anomenat Biedma pujaren a la localitat taulellera per a estudiar la situació.

Els efectius de la Guàrdia Civil d'Artana, Onda, Nules i la Vall d'Uixó encapçalaren l'extinció de les flames, com apunta la premsa de l'època, amb poques eines i caminant "por angostas veredas". També hi col·laboraren els veïns dels pobles adjacents, ja que de ben segur es coneixien el terreny pam a pam.

Al remat, el dia 7 s'informava que l'incendi estava controlat.

REFERÈNCIES
PÉREZ (1901, 5 de setembre). Incendio de Montes. La Correspondencia de Valencia, n. 15918, p. 3.

PÉREZ (1901, 7 de setembre). Montes incendiados - Extinción del fuego. La Correspondencia de Valencia, n. 15920, p. 3.

Comentaris