Vallverd - Almassor - Montsuar - Vallverd

Aquesta setmana us proposem una excursió pel nord de la plana d'Urgell, entre les comarques del Pla d'Urgell i de la Noguera. Així, amb inici i final al poble de Vallverd, anem a visitar el llogaret d'Almassor i el castell de Montsuar, així com algunes masies com cal Jaume el Cotet o ca l'Esbart.

Lo Saler, travessat pel camí del mateix nom,
o camí de Linyola a la Fuliola

L'excursió comença junt a l'església de sant Miquel de Vallverd, un temple del segle XVII que té gravada al dintell de la porta la data de 1677. Des d'allà, eixim en direcció nord per a anar a buscar el carrer Major. En arribar-hi, tombem a l'esquerra per aquesta via. Ignorem el primer carrer a mà dreta. Després, al següent, girem cap a septentrió i ens incorporem al carrer del Roser. Amb ell, deixem enrere el poble. A partir d'aleshores, la via rep el nom de camí de Vallverd a la Canalada. 

Carrer Major

Camí de Vallverd a la Canalada

Avancem cap al nord durant uns cinc minuts, tot passant a tocar del cementeri del poble, que para a la nostra esquerra. Poc més endavant, ens apareix a la mateixa banda de camí cal Serrano i, de seguida, un hort solar. 

Cementeri de Vallverd

Cal Serrano

Hort solar

Encara caminem uns quants minuts més pel camí de Vallverd a la Canalada abans de creuar la línia de terme i entrar tant al municipi de Penelles com a la comarca de la Noguera. En fer-ho, a mà esquerra, veurem cal Bori i, darrere, cal Sants. 

Camí de Vallverd a la Canalada

Cal Bori des del camí. Al darrere, cal Sants.

Travessem el camí de Linyola a Almassor i tirem recte pel camí de Vallverd a la Canalada, dit en aquest tram també camí de la Toralla. Passem cal Jaume el Cotet i, just després, girem a la dreta, en direcció sud-est, pel camí de Bellcaire d'Urgell a Ivars d'Urgell. 

Camí de la Toralla, o de Vallverd a la Canalada

Camps de conreu a la partida de Paugròs, 
al terme de Penelles

Cal Jaume el Cotet

Camí de Bellcaire a Ivars

Aquesta via, que ens fa passar per la vora de ca l'Esbart, ens duu en cosa de cinc minuts al poble d'Almassor. Ací ens separem d'ella, tot creuant pel mig el poble. El nom d'aquest llogaret prové de l'àrab al-maskur, és a dir, la torre de la guarnició o del campament, segons reprodueix Pere Balañà i Abadia al seu article Abans catalans que moros: La Fuliola. La seua història ha estat unida de sempre amb el poble de Bellestar, amb el qual formà un municipi independent fins a la seua annexió a l terme de Penelles.

Camí de Bellcaire a Ivars

Ca l'Esbart

Cotxe abandonat junt a Almassor

Entrada al poble d'Almassor. 
A la dreta del camí, cal Casino.

Plaça d'Almassor

En deixar enrere l'agrupament de cases, seguim cap al nord uns metres. Aleshores, girem a la dreta per la travesser del Saler, que ens reorienta cap a la partida de Lo Saler. 

Travesser del Saler

Fruiters a la vora del camí

Al remat, però, el travesser del Saler mor en aplegar al camí de Vallverd a Castellserà, per on nosaltres hem d'anar ara, en direcció nord, cap a l'esquerra. 

Camí de Vallverd a Castellserà

Avancem uns cinc minuts per ací i, al primer desviament cap a la dreta, tombem en aquesta direcció per a agafar el camí del Saler, que creua aquesta partida. També se l'anomena camí de Linyola a la Fuliola. 

Camí del Saler, o de Linyola a la Fuliola

Sense abandonar-lo en cap moment, travessem la sèquia segona del canal d'Urgell, passem junt a la cabana del Morros i eixim als quinze minuts a la carretera LV-3344, o carretera de Castellserà a Bellpuig. Ens incorporem a ella cap a la dreta i entrem de nou al Pla d'Urgell pel terme d'Ivars. 

Paisatge al nord de Lo Saler

Sèquia segona del canal d'Urgell

Cabana del Morros

Façana sud de la cabana del Morros

Rellotge de Sol de la cabana del Morros

Caseta junt al camí de Linyola a la Fuliola,
o camí del Saler

Darrer tram d'aquesta via abans de creuar
la carretera de Bellpuig a Castellserà

Carretera de Castellserà a Bellpuig

La ruta continua per la carretera durant uns 400 metres, fins a que la travessa el camí de Montaler a Vallverd. Llavors, tombem cap a la dreta en direcció Vallverd, pel tram en que aquesta via és coneguda també amb el nom de camí de Montsuar a Vallverd. 

La carretera entre camps de fruiters

Camí de Montaler a Vallverd, o de Montsuar a Vallverd

De fet, de seguida que l'agafem veiem a mà esquerra Montsuar. Prenem el segon camí que ens ix al sud per a pujar al tossalet on hi estigué el desaparegut castell de Montsuar, del que no queda res de res. Aquesta construcció apareix documentada al segle XI i el seu nom podria derivar del llatí monte sosar, és a dir, la muntanya del corral dels porcs, segons Antoni Bach i Rius a Evolució i problemàtica de l'onomàstica en el Baix Urgell

Montsuar

Tossalet on hi era el castell de Montsuar

Montsuar des del lloc on s'alçà el seu castell

Una altra vista des del cim del 
tossalet del castell de Montusar

Desfem els nostres passos uns metres enrere, fins a entrar novament al camí de Montaler a Vallverd. Ara ja només ens queda seguir-lo fins a tornar a Vallverd, tot creuant novament la sèquia segona del canal d'Urgell, passant pel cobert del Morros i també per cal Montiu.

Camí de Montaler a Vallverd

El camí en travessar el cobert del Morros

Cal Montiu

Darrer tram de l'excursió. Al fons, Vallverd

Al remat, entrem al poble pel carrer d'Orient i anem a buscar l'església de sant Miquel, on fiquem el punt i final a l'excursió.
Plaça de l'església de sant Miquel

Per últim, ací us deixem amb l'enllaç d'aquesta eixida a Wikiloc. Esperem que us agrade!

Comentaris