El vocabulari de la natura: CLEDA

Aquesta setmana incorporem una nova paraula al nostre particular vocabulari de la natura. Així doncs, la protagonista d'aquesta publicació serà el terme 'cleda' que, d'acord amb el Diccionari de la Llengua Catalana (DIEC) de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) vol dir "clos fet amb llistons, canyes, etc., per a tancar-hi el bestiar o l’aviram" i també "tanca mòbil de fusta feta amb llistons o bastons que es col·loca en el portal d’un corral o d’una pleta". De la mateixa manera, el Diccionari Normatiu Valencià (DNV) de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) explica que una cleda és un "clos fet amb estaques, canyes o barres, per a tancar el bestiar o l'aviram", a banda d'una "barrera o tanca mòbil de llistons o bastons per a tancar el portal d'un corral o d'un tancat".

Ovelles i cordes pasturen a dins d'una cleda al mas de 
la Capallera, al terme de Rocabruna, a la Garrotxa

En relació amb l'extensió geogràfica del coneixement de la paraula, el Diccionari Català-Valencià-Balear (DCVB) assenyala que és un mot comú tant al català oriental com a l'occidental. Tanmateix, al País Valencià no és tan conegut. Pel que fa al seu origen, indica que prové del gàl·lic clēta, que tenia el mateix significat. 

Sobre l'empremta que ha deixat a la toponímia aquesta paraula, al terme de Sagàs, al Berguedà, hi ha un serrat dit de la Cleda. A la mateixa comarca, dins del terme de Gisclareny, i no massa lluny del nucli de Monnell, també hi ha un paratge anomenat d'aquesta manera, als peus de de l'església de sant Romà d'Oreis. Cap al nord-oest del Berguedà, al serrat de Boixeguer del terme de Sant Esteve de la Sarga, al Pallars Jussà, un tros de muntanya i un barranc reben el topònim de la Cleda.

REFERÈNCIES
ACADÈMIA VALENCIANA DE LA LLENGUA. Diccionari Normatiu Valencià. avl.gva.es/dnv

ALCOVER-MOLL. Diccionari Català-Valencià-Balear. dcvb.iecat.net

INSTITUT CARTOGRÀFIC I GEOLÒGIC DE CATALUNYA. Visor VISSIR. www.icc.cat/vissir3/

INSTITUT CARTOGRÀFIC VALENCIÀ. Visor TERRASIT. visor.gva.es

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS. Diccionari de la Llengua Catalana. dlc.iec.cat

Comentaris