El vocabulari de la natura: UFANA

Aquesta setmana us presentem una nova entrega del nostre particular vocabulari de la natura on la protagonista és la paraula 'ufana'. Ara bé, el significat que a nosaltres ens ocupa escapa del més comú que té aquest mot, en el sentit de "ostentació artificiosa o per vanitat" en paraules del Diccionari de la Llengua Catalana (DIEC) de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). De fet, ni aquesta obra normativa ni tampoc el Diccionari Normatiu Valencià (DNV) de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) fan esment d'aquest. Per això, la definició l'agafem del Diccionari Català-Valencià-Balear (DCVB), que indica que una ufana és una "fonteta natural que brolla de la terra en temps de molta pluja".

Al fil d'açò, al terme mallorquí de Campanet, tenen les fonts Ufanes, que ixen només quan precipitacions abundats cauen sobre la zona i carreguen l'aqüífer que les alimenta. I és que la paraula 'ufana', amb el significat de 'font',  és pròpia de l'illa de Mallorca (DCVB). Tot i això, al terme de Sant Mateu de Bages, a la comarca catalana del Bages, hi para la partida i bosc de les Ufanoses. Tanmateix, tot apunta a que aquest topònim prové d'un dels altres significats del mot: "esponera, exuberància; amplitud de desenrotllament de plantes, d'animals, etc." (DCVB). 

Les fonts Ufanes, a Campanet, illa de Mallorca

Pel que a l'origen del terme, el DCVB apunta a que és incert. No obstant això, assenyala com a possibilitat que derive del gòtic ufjô, "abundància, excés".

REFERÈNCIES
ACADÈMIA VALENCIANA DE LA LLENGUA. Diccionari Normatiu Valencià. avl.gva.es/dnv

ALCOVER-MOLL. Diccionari Català-Valencià-Balear. dcvb.iecat.net

INSTITUT CARTOGRÀFIC I GEOLÒGIC DE CATALUNYA. Visor VISSIR. www.icc.cat/vissir3/

INSTITUT CARTOGRÀFIC VALENCIÀ. Visor TERRASIT. visor.gva.es

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS. Diccionari de la Llengua Catalana. dlc.iec.cat

Comentaris

  1. Hay que ver en persona este espectáculo de la naturaleza para poder disfrutarlo

    ResponElimina
  2. El espectáculo visual de les FONTS UFANES de la isla de Mallorca (España).

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada