El Vocabulari de la Natura: SOPALMA
Aquesta setmana actualitzem el bloc amb una nova edició del nostre Vocabulari de la Natura. I ho fem amb una paraula prou desconeguda i que amb aquest significat només es coneix a terres valencianes. Es tracta de sopalma que, segons l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), significa: <<cavitat poc fonda coberta per una roca que sobreïx>>.
Sopalma té el seu origen en la paraula sobalma, però per analogia amb palma, tal com diuen Alcover i Moll al seu Diccionari Català-Valencià-Balear (DCVB), modificà la -b- per la -p-. Sobalma està formada per dues parts: So- que prové del llatí sub (baix) i -balma que prové del gàlic balma (cova).
El Diccionari de la Llengua Catalana de l'Institut d'Estudis Catalans no recull aquest terme, però l'AVL sí que arreplega tant sopalma com sobalma. Per la seua banda, el DCVB registra només sopalma i l'adscriu geogràficament a l'àrea de Tortosa i al País Valencià en general. Finalment, la institució no normativa RACV també accepta sopalma.
Exemple de sopalma al municipi de Monistrol de Calders (comarca del Bages, Catalunya)
FONTS:
ALCOVER-MOLL. Diccionari Català-Valencià-Balear. http://dcvb.iecat.net
AVL. Diccionari Normatiu Valencià. http://www.avl.gva.es/dnv
IEC. Diccionari de la Llengua Catalana. http://dlc.iec.cat
RACV. Diccionari General de la Llengua Valenciana. http://diccionari.llenguavalenciana.com/general/
Carles Castellà (@karolus71), de les Terres de l'Ebre, ens ha comentat que la paraula "sopalma" encara està viva a la seua contrada i que, a banda del significat que ací exposem, pren també el de "pendís del terreny".
ResponEliminaDes d'ací li agraïm la seua aportació.