Calaix d'interior: un penjat sota les aigües

Aquesta setmana vos presentem una nova entrega de Calaix d'interior, en la qual, novament, vos relatarem un crim que tingué lloc a primeries del segle XX.

Si repassem l'actual mapa municipal del País Valencià no vorem cap poble anomenat Camps d'Arenós (en castellà i oficialment, Campos de Arenoso. I d'ara endavant, Campos). Però la veritat és que fins no fa massa anys va haver-ne un que, víctima del progrés i dels nous temps, va morir engolit per les aigües de l'embassament d'Arenós l'any 1977. La mateixa sort va tindre la Rambla Alta, un nucli que pertanyia a la veïna localitat de la Pobla d'Arenós (en castella i oficialment, Puebla de Arenoso. I d'ara endavant, la Puebla) i que també va acabar sota el Millars. 

Postal de Campos (dècada 1960-1970) 

Els fets que vos anem a contar ocorreguérem, precisament, en aquest darrer nucli, però es culminaren al terme municipal del primer.
Un matí de primeries de setembre de 1912, sent ecònom de Campos Mossén Manuel Vercher i Perpinyà, aparegué, a la partida del Puntal Gordo de la localitat, el cadàver de Joaquín Navarro Ventura, veí de la Rambla Alta, de 60 anys d'edat. La notícia va córrer com la pòlvora per la contrada altmillarenca i va commoure els pobles de Campos i de la Puebla. 
El mort estava penjat d'una olivera i, per això, en un primer moment, es va pensar que havia estat un suïcidi. Però les investigacions de la Guàrdia Civil van traure a la llum evidències que apuntaven a que allò havia estat un assassinat. A més a més, l'autòpsia ho va corroborar. 

Senyal d'entrada a Campos
Font: Grup de Facebook "Campos de Arenoso"

En un veïnat tan xicotet, naturalment, tothom es coneixia i, de seguida, les sospites van recaure sobre l'esposa, Filomena Jarque Navarro, de 56 anys d'edat, i la seua fillastra, Maria Nebot Jarque, de 18. Les autoritats ordenaren detindre-les i van ser sotmeses a un interrogatori. Finalment, confessaren ser les autores de la mort de Joaquín. 
Segons aquesta declaració, el mataren la nit del 5 al 6 de setembre i, aprofitant l'empara de la foscor, carregaren amb el cos del mort fins al Puntal Gordo de Campos, on el van penjar i on, dies més tard, seria trobat.

La premsa de l'època, a través dels principals diaris de València, se'n féu ressò d'aquests fets.

Retall del diari republicà "El Pueblo" de 10/09/1912

Si desconeixieu l'existència de Campos i ara vos ha entrat la curiositat, o en voleu saber més d'aquest poble, teniu al vostre abast a Youtube un reportatge filmat el 1977 durant l'evacuació de la localitat, amb testimonis dels veïns. Ací vos el deixem:


Reportatge "Campos jamás morirá" (1977)

*CAMPOS DE ARENOSO. Antic municipi de la comarca de l'Alt Millars, País Valencià. L'any 1977 el seu nucli va ser inundat per les aigües de l'embassament d'Arenós. El terme va ser agregat al de Montanejos. 

*RAMBLA ALTA. Antic nucli poblacional del municipi de Puebla de Arenoso, comarca de l'Alt Millars, País Valencià. L'any 1977 va ser inundat per les aigües de l'embassament d'Arenós. 

FONTS:
ANÒNIM (1912, 10 de setembre). Mujeres que matan. El Pueblo, n.7362, p.3
ANÒNIM (1912, 10 de setembre). Crimen. La Correspondencia de Valencia, n.15460, p.3
ARMENGOT (1912, 10 de setembre). Hombre muerto por su mujer y su hijastra - Ocultando el crimen. Las Provincias, n.16875, p.2.
SABATER, Antonio. Preveres, frares i monges fills de Carcaixent (segle XIX). Disponible en línia: http://antoniosabatermira.globered.com/categoria.asp?idcat=219 Consulta: 12 de febrer de 2015.

Comentaris