Barcelona - Can Masdéu - Hospital de sant Llàtzer - Coll de la Ventosa - Can Rius - Coll de Peirà - Coll de Canyelles - Turó de Roquetes - Torre del Baró - Turó d'en Segarra - Carretera Alta de les Roquetes - Barcelona

Aquesta setmana us presentem una ruta pels termes municipals de Barcelona i de Montcada i Reixac, en la qual visitem l'extrem nord de la serra de Collserola, que domina el districte de Nou Barris i des d'on gaudim d'unes magnífiques vistes de tot el Pla de Barcelona, del sud-est de la mateixa Collserola, dels pobles del Vallès i, fins i tot, del massís de Montserrat.

Montserrat des del camí que puja des del coll de Canyelles al turó d'en Segarra

La ruta s'inicia a la plaça de Karl Marx, al barri barceloní de Canyelles. Per a arribar-hi, es pot utilitzar bé el metro (Línia 3, estació: Canyelles), bé l'autobús (línies 47, 60, 76, V27, ...). Una vegada allà agafem el camí antic de sant Llàtzer, en direcció a l'oest, i comencem a guanyar altura de seguida. 

Imatge de satèl·lit de la situació del camí antic de sant Llàtzer respecte 
de la plaça de Karl Marx i el passeig de la vall d'Hebron.

Camí antic de sant Llàtzer

En creuar la carretera Alta de les Roquetes, deixem a mà esquerra les instal·lacions del Club Esportiu Canyelles, i continuem a la dreta, per un camí tancat amb una cadena. Ara anem cap al nord. Pocs metres més endavant fem cap al camí de sant Llàtzer, el qual prenem a mà esquerra, pujant. A la nostra dreta, queda el torrent de Can sant Genís. 

 Camí tancat amb una cadena

 Camí de sant Llàtzer

El turó d'en Segarra des del camí de sant Llàtzer

Al cap d'uns minuts arribem a Can Masdéu, un antic establiment on eren internats malalts de lepra i que està documentat com a masia des del segle XVII, tot i que el seu origen sembla ser molt anterior; el deixem a la dreta. Continuem endavant i de seguida voregem per la seua banda inferior l'antic hospital de sant Llàtzer, per a menuts amb tuberculosi. Fent click ací trobareu més informació sobre aquest mas i sobre l'hospital.

 Can Masdéu, "espai social autogestionat".

Hospital de sant Llàtzer

A partir d'ací, s'accentua la pujada. A mà dreta, al llit del torrent de Can Sant Genís veiem una antiga bassa, dita la Bassa Gran de Can Masdéu, ara buida i abandonada. No tardem en trobar-nos al coll de la Ventosa, a uns 250 m.s.n.m. En aquest punt s'ubica Can Rius, just al límit dels termes de Barcelona i de Montcada i Reixac. 

 Comença la pujada

 Vista llunyana de Barcelona. Perfectament reconeixibles la Torre Mapfre i l'Hotel Arts, de Marina, 
i la Torre Agbar de la plaça de les Glòries Catalanes.

Bassa Gran de Can Masdéu

 Vistes des del coll de la Ventosa

Can Rius

Continuem, deixant Can Rius a la dreta, i arribem a uns senyals. Els seguim en direcció a Passeig de les Aigües - Torre Baró. En aquest tram gaudim d'unes meravelloses vistes de les ciutats del Vallès i del massís de Montserrat. Finalment fem cap al coll de Peirà, a 258 m.s.n.m. 

 Vista del Vallès

 Vista del turó de Montcada

Desviament a la dreta al mateix coll de Peirà

Ara girem a la dreta per un camí que fa una lleu pujada. Sense abandonar-lo en cap moment, sortim al coll de Canyelles, la primera de les altures d'avui que ens oferiran unes magnífiques panoràmiques de Barcelona. Continuem a l'esquerra per a pujar al turó de Roquetes, a 304 m.s.n.m, que dóna nom al barri que s'urbanitzà als seus peus. 

 Vistes des del coll de Canyelles

 Cim del turó de Roquetes

Panoràmica de Barcelona des del turó de Roquetes

En vorejar-lo per la seua vessant est, a mà esquerra deixem una vella mina, anomenada per alguns cova de Felipe, per haver-hi viscut allà un home anomenat així. Pocs metres més endavant, girem a mà dreta i comencem a baixar. Des de lluny ja veiem el Castell de la Torre del Baró, un hotel inacabat de primeries del segle XX. Cap ell ens adrecem. 

 Mina del turó de Roquetes, o cova de Felipe.

 Senda de baixada des del turó de Roquetes al castell de la Torre del Baró.

Vista del barri de Ciutat Meridiana des d'aquesta senda. 
A l'esquerra, novament el turó de Montcada.


En arribar, l'observem i baixem cap al mirador de Torre del Baró, des d'on agafem la carretera Alta de Roquetes en direcció sud. Arribem a un encreuament, pel qual ja havíem passat uns metres abans d'aplegar al Castell de la Torre del Baró, i desfem durant uns metres el nostre camí anterior. 

 Detall del Castell, abandonat fins el 2014, quan l'Ajuntament de Barcelona el va rehabilitar.

Panells explicatius sobre la urbanització fallida a Torre del Baró i Vallbona 
a primeries del segle XX

No gaire més endavant, agafem la senda de l'esquerra, que ens fa caminar per baix del turó de Roquetes, en direcció sud, i ens aboca novament al coll de Canyelles. 

Senda cap al coll de Canyelles

Continuem cap al sud i tornem a pujar, ara cap al turó d'en Segarra, a 326 m.s.n.m. Aquest és el punt més elevat de la ruta. Tanmateix, les vistes de Barcelona no són tan privilegiades com les que havíem fruït abans. 

 Senyal geodèsic al cim del turó d'en Segarra

Vista des del turó d'en Segarra

En aquest punt prenem una senda a mà esquerra que baixa bruscament cap al barri de Canyelles. Passem per un turó al cim del qual hi ha una torre elèctrica, després en voregem un altre, ja molt proper a la ciutat i, finalment, transitem una senda, situada a l'altra banda del torrent de Can Sant Genís respecte del camí de sant Llàtzer. Eixim a la carretera Alta de les Roquetes. 

 Senda des del turó d'en Segarra cap al barri de Canyelles

Vista del Tibidabo

En aquest punt, tombem a mà dreta i ens incorporem més endavant de nou al camí antic de sant Llàtzer. En dos minuts, arribem a la plaça de Karl Marx i donem per acabada la ruta.

Carretera Alta de les Roquetes

En definitiva, una excursió de poc més de set quilòmetres, al costat de la ciutat, per camins bastant transitats i apta per pràcticament tothom. Ací us deixem el seu enllaç a Wikiloc. Gaudiu-la! http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=12342677.

Comentaris