El vocabulari de la natura: FOIA

Hui publiquem una nova edició de la sèrie El vocabulari de la natura. En aquesta ocasió, la paraula protagonista és 'foia'. Al Diccionari Normatiu Valencià (DNV) de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) és definida com una "depressió o regió còncava del terreny que té l'origen en l'acció erosiva de les aigües o en una fossa tectònica". Igualment, al Diccionari de la Llengua Catalana (DIEC) de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) és caracteritzada com una "fondalada originada per l’acció erosiva de les aigües o relacionada amb una fossa tectònica".

Derivada del llatí fŏvĕa, segons el Diccionari Català-Valencià-Balear (DCVB), la paraula ha deixat una empremta molt important a la toponímia del País Valencià. Així, arreu de les comarques valencianes, trobem foies. Per exemple, hi ha paratges anomenats genèricament la Foia a Agres, al Comtat; a Agullent, a la Vall d'Albaida; a Albal, a l'Horta Sud; a Alfondeguilla, a la serra d'Espadà; a Algemesí, a la Ribera Alta; o a Segorbe, a l'Alt Palància, on es parla el castellà. També hi ha partides dites de les Foies a Bèlgida, a la Vall d'Albaida; a Benasau, al Comtat; o a Benicarló, al Baix Maestrat. Fins i tot dóna nom a una comarca, la Foia de Bunyol, a algunes subcomarques com ara la Foia de Castalla o la Foia de Salem, i a un poble, la Foia, a la comarca de l'Alcalatén. A Onda, a la Plana Baixa, tenen la foia dels Frares i la Foguilella (Foia d'Aguilella), i a Borriol, a la Plana Alta, la foia de Vilar.

Vista des de l'aire de la Foia, a l'Alcalatén,
al bell mig d'una clotada entre l'Alcora i Figueroles.

En canvi, a Catalunya, la petjada a la toponímia és molt menor i, de fet, es concentra bàsicament a tres comarques: el Priorat, el Baix Ebre i el Montsià. D'aquesta manera, a Ulldecona, al Montsià, tenen la foia de les Ventalles; a Cabacés, al Priorat, tenen l'ermita de la Mare de Déu de la Foia, amb la cova de la Foia, el refugi de la Foia i el collet de la Foia; i a Alfara de Carles, al Baix Ebre, les Foies. A aquest darrer terme municipal també hi para el clot de la Foia, és a dir, el clot del clot.

REFERÈNCIES
ACADÈMIA VALENCIANA DE LA LLENGUA. Diccionari Normatiu Valencià. avl.gva.es/dnv

ALCOVER-MOLL. Diccionari Català-Valencià-Balear. dcvb.iecat.net

INSTITUT CARTOGRÀFIC I GEOLÒGIC DE CATALUNYA. Visor VISSIR. www.icc.cat/vissir3/

INSTITUT CARTOGRÀFIC VALENCIÀ. Visor TERRASIT. visor.gva.es

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS. Diccionari de la Llengua Catalana. dlc.iec.cat

Comentaris